Radar · Nyheter

Slöjförbud i skolan ska utredas enligt M-ledningen

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Flera moderata förbund har inför partistämman i oktober lämnat in motioner om att utreda ett slöjförbud i skolan. Men frågan splittrar partiet.

Nu säger Moderaternas partistyrelse att man ställer sig positiv till att låta göra en statlig utredning om slöjförbud i för- och grundskola, skriver Dagens Nyheter.

– Vi är inte beredda att i nuläget säga ja till ett förbud men vi kan inte avfärda de argument som finns. Det ansvarsfulla sättet att ta det vidare är att samordna frågan i en ordentlig utredning, säger Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare, till tidningen.

Ett av argumenten som företrädare för ett slöjförbud för fram är att det skulle motverka hedersförtryck. Strömmer tycker att det finns goda argument för att skolan ska vara en frizon där flickor och pojkar behandlas lika, men anser att frågan om slöjförbud är komplex.

– Principiellt är det en avvägning mot religionsfriheten, hur långt föräldrars bestämmanderätt ska gå om man väger det mot andra viktiga intressen som jämställdhet och lika behandling, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV