Radar · Nyheter

Rekordstora aktioner mot klimatkrisen väntas i Malmö

David Wiles, en av aktivisterna från Extinction Rebellion Skåne som arrangerar lördagens aktioner i Malmö.

I morgon lördag kan malmöborna delta i vad som väntas bli den största aktionen i Extinction Rebellions nordiska historia. ”Jag tror vi kommer bli bra många fler än 500 personer”, säger David Wiles, en av aktivisterna. 

Samling sker i Slottsparken klockan 11:00, då deltagarna som inte varit med i planeringen  ska få mer information om vad som väntar. 

– Där kommer vi ha ett basecamp med workshops och aktiviteter för barn, säger David Wiles.

Ett flertal vägar ska sedan blockeras genom så kallad ”swarming”, förklarar han.

– Det betyder att vi delar upp oss i tre grupper som tillfälligt blockerar en väg för att sedan fortsätta någon annanstans.

På kvällen samlas aktivisterna igen – den här gången för att blockera en korsning under natten. 

– Och hålla en stor fest, säger David Wiles.

Rekordmånga väntas delta

Några problem att få folk till aktionerna lär det inte bli. David Wiles säger att allt pekar mot att aktionerna blir de största i Extinction Rebellions nordiska historia.

– Enligt vårt event på Facebook är vi nu över 500 personer, 2 200 är intresserade av att komma och bussar från både Göteborg och Stockholm är på väg. På sociala medier har det varit en massa aktivitet, så vi ser verkligen fram emot det. 

Syre: Vad vill ni uppnå? 
– Hela idén är att störa ”business as usual”, vi kan inte fortsätta våra normala liv medan detta (klimatkrisen) sker. Vi måste handla nu, Extinction Rebellion vill att regeringen berättar sanningen och agerar efter det. Det andra kravet är noll utsläpp av koldioxid till 2025 och inrättandet av ett medborgarråd. 

Läs mer om Extinction Rebellions krav här.

Ossian Sandin