Radar · Nyheter

Peta: ”Dags att införa köttskatt”

”Politiker i Tyskland debatterar just nu om huruvida en skatt på kött ska införas. Är det inte dags för Sverige att göra samma sak?”. Det skriver Elisa Allen, direktör på djurrättsorganisationen Peta i Storbritannien, på Aftonbladet Debatt i dag.

Att köttätandet är en av våra absolut största miljöbovar är inte längre en nyhet och allt fler forskningsrapporter pekar på köttets klimatkostnad.  På senare tid har politiker från både vänster och höger i Tyskland flaggat om att det är dags att göra det dyrare att äta kött, och den 7 augusti la de tyska socialdemokraterna och de gröna ett förslag om att höja skatten på kött från 7 procent till 19 procent, vilket är standard för matvaror.

"En vinst för båda sidor"

Både Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ har tidigare försökt lyfta frågan om köttskatt utan framgång på högsta politiska nivå, men nu  höjer djurrättsorganisationen Peta rösten och önskar samma utveckling här som i Tyskland.

”Om politikerna skulle införa en liten punktskatt på varje kilo av kött (och även mejeriprodukter och ägg), så skulle det ge folk ytterligare en anledning att prova vegansk mat och därmed bespara oräkneliga djur en fruktansvärd upplevelse i slakteriet. Och en del av intäkterna skulle kunna användas till att bekosta viktig utbildning, hälsoprogram eller insatser för att informera människor om vilken miljöpåverkan en animalisk kost medför – en vinst för båda sidor”, skriver Elisa Allen.