Glöd · Ledare

Låt inte tekniken beskära vår frihet

Hur jobbigt kan det vara att knappa in en kod i telefonen? Så jobbigt så att man hellre vill att telefonen känner igen en själv? Tja, det kan ju verka ganska smidigt. En skola i Skellefteå tyckte också det var väldigt behändigt att använda ansiktsigenkänning för närvarokontrollen. Det finns butiker som har elektroniska mojänger som känner igen kundernas ansikten, lär sig vad de gillar, ser vilket humör de är på. Allt för att optimera chanserna att de ska köpa så mycket som möjligt.

Det där kan du läsa mer om i onsdagens Zoom – Hur mycket ska Storebror veta om oss? Det var bra att Datainspektionen sa ifrån till skolan i Skellefteå, som får betala en ”administrativ sanktionsavgift” och det är bra att EU-kommissionen vill ha tydliga regler för när man får och inte får använda ansiktsigenkänningsteknik. Men frågan är om det räcker. När det gäller annat digitalt spioneri är vi ungefär lika utlämnade även om vi har chansen att inte klicka okej till det innan vi läser artikeln, beställer jackan, ser videoklippet. Om man inte klickar okej till en massa spionverksamhet blir det till slut omöjligt att använda de prylar vi numera behöver nästan vad vi än ska göra. Att säga nej till spioneriet blir rena rama foliehattsverksamheten. Och det är ju varken kul eller konstruktivt.

Eller som när föräldrar får hem ett formulär från skolan där de förväntas kryssa i att skolan får avkräva deras barn urinprover. Jag är övertygad om att de flesta kryssar i. Inte för att de egentligen anser att skolan har rätt till deras barns kroppsvätskor utan för att de just förväntas göra det. Vad ska lärarna och rektorn annars tro?

En teknik som har så stor potential att beskära vår frihet som ansiktsigenkänningsteknik, den borde bara inte få användas. Speciellt inte om man samtidigt, som i en del länder nära oss, begränsar rätten att dölja sitt ansikte på allmän plats. 

Det spelar inte så stor roll om den storebror som kräver att få analysera våra ansiktsdrag och sinnesstämningar är ett företag, en skola eller polisen. Eller ens min egen telefon. Så länge den här typen av spionageteknik används och utvecklas kommer användningsområdena att växa, och den storebror vi eventuellt litar på i dag är kanske inte lika snäll i morgon.

Vi borde göra som San Francisco: förbjuda teknik som registrerar våra ansikten. Missbrukspotentialen är nämligen enorm. Att slippa knappa in koden i mobilen är inte värt det.

GP:s rubrik om att Moderaterna vill ha slöjdförbud i skolan. :-D

Egentligen var det frågan om slöjförbud. GP rättade.