Radar · Morgonkollen

Trudeau kvar vid makten i Kanada

Justin Trudeau leder i Kanadas val.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kommer att sitta kvar. Men stödet för honom och hans Liberala partiet har minskat, och allt pekar på en regering i minoritet.

Trudeau och Liberala partiet hade på morgonen svensk tid runt 156 av 338 mandat efter måndagens val. För att få egen majoritet krävs 170 mandat och precis som många förutspått är det inte troligt att något parti får egen majoritet i underhuset.

På Twitter tackar Trudeau Kanada för förtroendet och tillägger: ”Oavsett hur du röstat, kommer vi att arbeta hårt för alla kanadensare”.

Kortlivade regeringar

Kanadensiska minoritetsregeringar brukar vara kortlivade och lyckas sällan hålla sig kvar vid makten längre än två år. Trudeau kommer nu att behöva stöd från socialdemokratiska NDP, vilket bedömare tror kommer att innebära en vänstervridning av politiken. NDP-ledaren Jagmeet Singh säger i en kommentar att han pratat med Trudeau och lovat att jobba hårt för att uppnå landets prioriteringar.

Liberala partiet har gått tillbaka i alla delar av landet sedan förra valet 2015, mest har man tappat till Québec-blocket i Québec som gick starkt framåt och gick från 10 mandat till 32.

– Vi har kommit långt, men vi kommer att gå längre, sade den segerrusige partiledaren Yves-Francois Blanchet tidigt i morse.

Huvudmotståndaren Konservativa partiet med Andrew Scheer i spetsen har gjort små framsteg, även om de också förlorade i Québec, och partiet kommer att ta fler mandat än i valet 2015. Men inte tillräckligt för att framöver verka i annat än opposition.

Sheer sade efteråt i ett tal till partianhängarna att framgångarna är tecken på att partiet nu tar sina första steg mot att återta makten.

Obekväma skandaler

2015 ritades den politiska kartan kraftigt om i Kanada. Den då 43-årige Justin Trudeau ledde det tidigare stukade Liberala partiet till skrällseger i parlamentsvalet.

Under sin tid vid makten har premiärministern sett sig insnärjd i flera obekväma skandaler – han anklagas bland annat för att ha försökt stoppa åtalet mot ett korruptionsanklagat företag, och för rasism sedan en gammal video visar honom med ett mörkmålat ansikte, så kallat ”brownface”.
Grannlandet USA:s president Donald Trump har gratulerat Trudeau till vinsten.

”Jag ser fram emot att arbeta med dig för att förbättra båda våra länder”, skriver Trump på Twitter.