Radar · Nyheter

Rabatt på elskatt för storföretag – motsvarande klimatbudgeten

Storföretag betalar 0,5 öre per kWh i energiskatt.

70 gånger högre skattesats – det får småföretagare betala i jämförelse mot storföretagen. En av vinnarna är pappersbruket Stora Enso, som får runt 1 miljard kronor i elrabatt, enligt en granskning från SVT.

Storföretagen i Sverige får drygt 15 miljarder kronor rabatt för sin el. Det rör sig främst om skogsindustrin. Samtidigt har elen blivit dyrare för vanliga hushåll och mindre företag. De flesta hushåll betalar 43 öre i energiskatt, medan storföretagen kommer undan med 0,5 öre per kWh.

Inga märkligheter, anser Conny Johansson som är energichef på pappersbruket i Hylte i Småland.

– Vi betalar EU:s minimumskatt. Vi jämför oss med konkurrenter, vi jämför oss inte med hushåll. Det är inte en fråga som vi reflekterat över, säger han till SVT.

Energiskatten höjdes den 1 januari i år. Syftet är att det ska löna sig att köpa energisnålare vitvaror och att sänka temperaturen i hushållet, vilket är ett led för att klara klimålen.

"Blir det för dyrt lägger vi ner"

Men detta gäller inte storföretagen, som får elrabatter som är större än hela klimatbudgeten.

Nyligen blev 300 personer av med sina jobb när Stora Enso tvingades att lägga ner två pappersmaskiner. Om priserna för el höjs kan det få svåra konsekvenser för bruket, menar Conny Johansson.

– Blir det för dyrt i Sverige så lägger vi ner här, eller så hamnar investeringen i nästa stora maskin i ett annat land, säger han.