Glöd · Ledare

Det är klyftor Moderaterna vill ha

I Netflix-serien The good doctor är huvudpersonen en ung, begåvad kirurg med autism, Shaun. Ibland är Shauns kolleger oroliga när han pratar med patienterna. Visserligen når han ofta fram till dem som de andra inte kommer till tals med. Men han har en egenhet som kan ge lite magknip: medan han berättar för patienten om en svår sjukdom kan han stå och gnugga händerna och se alldeles förtjust ut. Inte för att han saknar empati – det är hans brinnande intresse för kroppens funktioner och vad man kan åstadkomma med en juste skalpell som lyser igenom.

Lite av samma känsla får jag när jag tar del av besluten från Moderaternas stämma förra veckan. Så nöjda och belåtna de är med sina dystopiska förslag. Att sänka skatten i en tid när det ständigt talas om allt vi inte har råd med är inte det värsta, men det är intressant som exempel. För när de rikas skatter ska sänkas med tusenlappar blir det bara ett par hundra till låginkomsttagarna.

Ofta nämns det som ett sätt att skapa fler jobb. Hur det ska gå till är lite dunkelt, och enligt Eva Mörk, professor i nationalekonomi, är det omöjligt att veta om jobbskatteavdragen har gett några jobb. Enligt många andra är ”fler jobb” i och för sig ingenting att sträva efter, men ändå ett mål med mer allmännyttig klang än bara de rikas egna plånböcker. Moderaterna vill sänka skatten oavsett jobben.

– Vi ska inte skämmas. Vi ska stå upp för att vi är ett skattesänkarparti. Det finns inget annat parti i svensk politik som vill sänka skatten och bidragen lika mycket som vi vill, säger Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa.

Om du inte har någon inkomst utan måste gå till kommunen och söka försörjningsstöd blir det mycket riktigt ännu värre. Moderaterna vill förbjuda kommunerna att vara mer generösa än de absolut måste vara – och om du känner någon som har levt på försörjningsstöd vet du att det handlar om ett liv på potatis och vitkål. Om kommunen vill stå för busskort, så att den som får bidrag har råd att till exempel söka jobb, då är det stopp. Och om du inte har bott i Sverige och betalat skatt, då har du inte gjort dig förtjänt av det belopp nära existensminimum som utgör socialbidraget.

Ungdomsförbundet går ännu hårdare fram och vill ge matkuponger och liknande istället för pengar, för att de bidragsberättigade ska lämna spenderbyxorna hemma och inte slösa bidraget på lyx. Men kupongförslaget fick nej på stämman – man får vara glad för det lilla.

Ulf Kristersson är lika bra som Shaun på att gnugga händerna och se förtjust ut när han berättar om något hemskt. Skillnaden är bara att Shaun är förtjust över att kunna göra något åt problemet. Med Ulf Kristersson är det tvärtom. Det är klyftor han vill ha.

The good doctor.

Moderaterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV