Radar · Nyheter

Demonstranter drabbar samman vid broar i Bagdad

Tre personer har dödats i sammandrabbningar i Bagdad under fredagen.

Tre människor har dödats i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och deltagare i de regeringskritiska protesterna i Irak. Styrkorna har även skingrat demonstranter som blockerat en av landets största hamnar.

När folkmassor försökte ta sig över broar som går över floden Tigris i Bagdad möttes de av skarpa skott och tårgas. Två av de som miste sina liv sköts till döds medan den tredje avled av skador han fått när han träffats av en tårgasgranat, uppger en källa inom vården.

Broarna leder till ett område där flera ministrar, bland annat premiärministern, har sitt kontor. Dessutom finns centralbanken och flera utländska ambassader där. Säkerhetsstyrkor har satt upp barriärer och kontrollstationer för att skydda byggnaderna från människor som deltar i protesterna.

Fler än 300 människor har dödats och tusentals har skadats sedan oroligheterna inleddes i början av oktober.

Ayatolla uppmanar

Storayatollan Ali al-Sistani uppmanar politikerna i Irak att snabbt reformera landets vallagar.

Han anser att en sådan förändring kan vara det enda sättet att få ett slut på oroligheterna.

”Vi vill trycka på vikten av att snabba på vallagen och valkommissionslagen eftersom det står för att landet tar sig förbi den stora krisen”, säger hans talesperson.

Ali al-Sistani uttalar sig sällan om politik, förutom just när det är kris. Han har ett stort inflytande över opinionen i landet.

Protesterna i Irak har pågått sedan den 1 oktober. Demonstrationerna riktar sig bland annat mot arbetslöshet, korruption och en dåligt skött offentlig sektor och ställer krav på att regeringen ska avgå.

Skingrade aktivister

Aktivister som blockerat ingången till den irakiska hamnen Umm Qasr nära Basra har skingrats av säkerhetsstyrkor, uppger talespersoner för hamnen.

Anställda har kunnat ta sig in på hamnområdet via en ingång som har varit blockerad sedan i måndags.

Hamnen var även blockerad mellan den 29 oktober och den 9 november, med ett tre dagar långt uppehåll för att ta emot importerat spannmål, matolja och socker till landet.

Att hamnen periodvis under protesterna inte har kunnat användas har kostar landet stora summor.