Energi · Mat med Jenny

Dags att smygstarta julbaket

Ulrikas lussekatter är saftiga och fluffiga samt extra goda med lite socker på toppen.

Vissa stressar veckan före jul medan andra redan har börjat baka för att fylla frysen. Och några bakverk kanske slinker ner i magen i förväg. Oavsett vilket är det ju snart dags för adventsfika och lussekatter är ett självklart inslag.

Syre bjuder i dag på lussekattsrecept av Ulrika Hörnell-Wiberg som lyckats få till de där riktigt saftiga bullarna med en fluffighet som varar länge. Och på tal om recept: Bästa julklappen är så klart en begagnad, vegetarisk kokbok.

Ulrikas lussekatter

ca 30 st

½ pkt jäst (25 g)
5 dl soja- eller havremjölk
150 g mjölkfritt margarin
1 ½ dl socker
2 pkt saffran (1 g)
12-15 dl vetemjöl
russin
margarin för pensling

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och rör ner mjölken. Värm till fingervarmt (37°C). Häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst sig. Häll i socker och saffran och rör innan du blandar i mjölet och knådar degen ganska länge. Degen ska inte vara kladdig men inte heller för fast.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 h. Knåda degen lätt och dela upp den i 60 g stora bitar (knappt 1 dl stora). Rulla varje bit till en lång orm, snurra in ändarna åt mitten och dekorera med russin. Låt jäsa en halvtimme till. Grädda i 225-250°C i ca 7 minuter. Pensla de svala katterna med rumstempererat margarin och strö över lite socker.