Vissa stressar veckan före jul medan andra redan har börjat baka för att fylla frysen. Och några bakverk kanske slinker ner i magen i förväg. Oavsett vilket är det ju snart dags för adventsfika och lussekatter är ett självklart inslag.
Syre bjuder i dag på lussekattsrecept av Ulrika Hörnell-Wiberg som lyckats få till de där riktigt saftiga bullarna med en fluffighet som varar länge. Och på tal om recept: Bästa julklappen är så klart en begagnad, vegetarisk kokbok.
Ulrikas lussekatter
ca 30 st
½ pkt jäst (25 g)
5 dl soja- eller havremjölk
150 g mjölkfritt margarin
1 ½ dl socker
2 pkt saffran (1 g)
12-15 dl vetemjöl
russin
margarin för pensling
Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och rör ner mjölken. Värm till fingervarmt (37°C). Häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst sig. Häll i socker och saffran och rör innan du blandar i mjölet och knådar degen ganska länge. Degen ska inte vara kladdig men inte heller för fast.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 h. Knåda degen lätt och dela upp den i 60 g stora bitar (knappt 1 dl stora). Rulla varje bit till en lång orm, snurra in ändarna åt mitten och dekorera med russin. Låt jäsa en halvtimme till. Grädda i 225-250°C i ca 7 minuter. Pensla de svala katterna med rumstempererat margarin och strö över lite socker.