Radar · Nyheter

Zelenskyj får majoritet i ukrainska valet

Volodymyr Zelenskyj ser ut att ha all anledning att fira.

Ukrainas presidentparti Folkets tjänare får absolut majoritet i landets parlamentsval, enligt preliminära resultat och prognoser av lokala medier.

Med 44 procent av rösterna räknade ser den nya presidenten Volodymyr Zelenskyjs parti ut att ta fler än hälften av platserna i Ukrainas 450 platser stora parlament. Folkets tjänare har i nuläget 42 procent av rösterna, medan närmsta rivalen, det proryska partiet För livet, har strax över 12 procent.

Om prognosen står sig, betyder det det starkaste resultatet för ett ukrainskt parti sedan upplösningen av Sovjetunionen.

Den före detta skådespelaren och juristen Volodymyr Zelenskyj vann en jordskredsseger i det ukrainska presidentvalet i april, men tvingades dela makten med ett parlament dominerat av ledamöter lojala med ex-presidenten Petro Porosjenko. Det ledde till att Zelenskyj utlyste söndagens val, som egentligen skulle ha hållits i oktober.

Det preliminära resultatet innebär att en mängd nykomlingar kommer att ta plats i det ukrainska parlamentet och i landets regering. De står inför en mängd komplexa utmaningar – att få slut på kriget i östra Ukraina, förbättra ekonomin och bekämpa korruptionen i landet, frågor som listats som väljarnas viktigaste enligt en undersökning från den amerikanska observatörsorganisationen IRI.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV