Glöd · Debatt

Politiker – sluta bete er så infantilt

Fyra folkvalda kvinnor i USA har fått höra av presidenten att de ska "åka hem".

DEBATT Förutom alla tillmälen och trakasserier som snurrar runt på nätet, har jag under ett bra tag förvånats över vad politiker tillåts göra. En Hanif Bali (M) har gladeligen poserat med vapen, senare kan man skämtsamt skriva att ”jag skojade bara”. Några DN-journalister har inte roats det minsta. Trots lätt uppläxning från Kristersson har ingen ånger skymtat, tvärtom. Nästa gång jag läser om mannen i fråga kallar han domare för ”jävla syltryggar”, vad det nu är.

EU-parlamentarikern Sara Skyttedal (KD) utmärker sig också för konstigheter. Klimatmedvetna, som väljer bort flyget, är ”dumpuckon”. Å andra sidan verkar KD-politiker utmärka sig rent allmänt, de använder ord som quislingar, lydhund och benprotes riktade mot Centern. Bara apropå att de har en uppgörelse med regeringen. Jag håller definitivt med Erik Ullenhag när han talade om ett ”osvenskt debattklimat”, för det är precis vad det är!

Hur i hela världen kan vi acceptera att en politiker tillåts kalla domare för okvädingsord? Hur kan vi välja in Skyttedal till EU som tycker det är okej att flyga – kan hon något om klimatfrågan? Lagar stiftas i riksdagen och EU, vill vi ha representanter där som inte kan låta bli att kasta skit på andra? Och det verkar vara från alla håll, inte bara partirepresentanterna ovan.

Konstigt twittrande frodas ännu mer i USA, där Trump gärna öser galla över det mesta. Och de flesta. Nu senast fyra folkvalda, färgade kvinnor som vågat kritisera presidenten. Den vältalige mannen kontrar med att de kan ”åka tillbaka till de brottstyngda platser de kommer ifrån”! Tre av dem är födda i USA, alla är amerikanska medborgare och de har rätt, enligt konstitutionen, att ha en åsikt.

Jag kollade upp den gode Trumpen på nätet, nu ska man inte lita på allt som står där, men en del. Han lär ha farföräldrar som kom från Tyskland, morföräldrar från Skottland. Trump har två gånger gift sig med kvinnor med invandrarbakgrund, en från Tjeckien och en från Slovenien. Men just det, de var inte färgade och kanske inte kritiserade honom heller. Borde man be honom också att åka tillbaka, tro, då kunde alla utom indianerna slå följe, liksom.

Men som vuxna måste vi sluta bete oss som infantila småungar så fort vi får kritik. Och möjligen skulle en del av oss läsa på om den rätt vi alla har, i demokratiska länder, att uttrycka en åsikt utan att Facebook, Twitter och andra ställen exploderar av nytillverkade konstiga skällsord, se ovan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV