Glöd · Debatt

Normalisera aldrig nazism och rasism

NMR demonstrerar under Almedalsveckan.

DEBATT 2017 lovade Unga feminister och 520 andra personer att aldrig låta rasism och nazism stå oemotsagd i vardagen och i det politiska samtalet. Sedan dess har det politiska landskapet förflyttat sig allt mer högerut och normaliseringen av rasism och främlingsfientlighet sprider sig genom alla nivåer av samhället. 2019 är det viktigare än någonsin att aldrig backa.

Nazister ges gång på gång tillträde och utrymme i det offentliga rummet. Nazisternas närvaro i Almedalen, Sveriges största demokratiska mötesplats, gör att många personer och organisationer tvingas avstå från sin vistelse på grund av hat och hot om våld. Nazistiskt organisering och normaliseringen av rasism tystar andra människors röster och rätt att ta plats. Genom att utnyttja det demokratiska systemet verkar nazisterna för att nedmontera den samma.

Utöver att vara ett direkt hot mot demokratin, gör nazisters närvaro också att partier med rasistisk agenda, som utgör ett lika stort hot mot demokratin, normaliseras. Deras utspel går obemärkt förbi när fokuset läggs på ett fåtal nazister.

Under årets Almedalsvecka ser vi att Ebba Busch Thor öppet äter lunch med Jimmie Åkesson, något som för ett par år sedan hade varit helt otänkbart. På samma scen där Fredrik Reinfeldt stod 2014 och bad det svenska folket att öppna sina hjärtan står nu Ulf Kristersson och pratar om att invandringspolitiken måste vara mycket stram, bland annat genom förhöjda språkkrav för att bli medborgare och få ekonomiskt stöd samt ta bort rätten till gratis tolk efter ett år. Samtidigt säger Liberalernas Nyamko Subani att mångkultur inte är någonting att eftersträva. Stefan Löfven har tidigare sagt att ”mitt Europa bygger inga murar”, men röstade liksom Miljöpartiet i våras för att Sveriges gräns ska vara fortsatt stängd.

Detta är exempel på hur Sverigedemokraternas politik och retorik har normaliserats och hur den långsamma förflyttningen i debatten öppnar för en konservativ och nationalistisk vridning av den svenska politiken.
Nazisternas närvaro i Almedalen år efter år handlar inte om att värva nya medlemmar, de vet att det är inte där deras målgrupp finns. Syftet är snarare att på sikt bli så pass normaliserade att allmänheten inte längre reagerar över deras närvaro, att det politiska landskapet ska närma sig dem och att på vägen dit skapa så mycket rädsla hos och tysta så många som möjligt av sina meningsmotståndare.

I varje politiskt rum där nazister tar plats minskar också representationen av de som inte kan vara där på grund av säkerhetsrisken. Något som vi också ser tydliga symptom på de senaste 3 åren i Almedalen är att flertal organisationer, medier och personer inte längre kan medverka. Det blir tomt i debatten och det utgör ett hot mot både demokratin och yttrandefriheten.

Unga feminister lovar fortfarande att aldrig låta nazism och rasism stå oemotsagd. Dessutom lovar vi att göra vårt yttersta för att stoppa normaliseringen och att aldrig sluta ifrågasätta rasism och nazism.
Lovar du? 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV