Radar · Nyheter

Hbtq-fria zoner föreslås i Polen

I trettio städer i Polen har förslag på HBTQ-fria zoner lämnats in.

Zoner fria från hbtq-personer föreslås nu i 30 olika polska städer. Det styrande partiet Lag och rättvisa (Pis) ser positivt på förslaget. Den högerextrema och nationalistiska tidningen Polska Gazete har samtidigt sagt att de kommer skicka ut anti-hbtq-klistermärken med veckan nummer.

Det är lagligt att vara gay i Polen, men inte att gifta sig eller adoptera –och de föreslagna zonerna kommer inte ha ”någon faktisk mening gällande regleringar”, menar Pawel Jabbonski, som är rådgivare till premiärministern Mateuscz Morawiecki. Han motiverar förslaget med att det varken inskränker homosexuellas rättigheter eller på annat sätt antyder att homosexualitet ska olagligförklaras, skriver The Washington Post.

Det har dock mött stark kritik från aktivister i landet.

– Men meddelandet det sänder är ganska rättframt. Det finns ingen plats för hbtq-personer i vårt samhälle, säger Vyacheslav Melnyk, chef för den Warszawa-baserade organisationen Kampanj mot homofobi, till The Washington Post.

Läget gällande rättighetsfrågor blir allt mer polariserat i Polen. Samtidigt som många kämpar allt mer högljutt står landet också inför en konservativ bakåtgång. Både gällande kvinnors rätt till abort och sin egen kropp, men också för hbtq-personer.

Sedan regeringspartiet Lag och rättvisa genomförde en kampanj med en bild som föreställer en familj som tar skydd från regnbågsfärgat regn med ett paraply med deras logga har 30 städer deklarerat att de ska vara fria från ”hbtq-ideologi” och införa hbtq-fria zoner, enligt aktivister som The Washington Post pratat med. ”Hbtq-ideologin” är något som finns i övriga Europa, men som enligt regeringspartiet skadar den polska identiteten.

Konservativa regioner

Framför allt sydöstra Polen är konservativt, medan de nordvästra delarna traditionellt sett är mer liberala. Onlinemagasinet LGBTQnation rapporterar att den ultrakonservativa och nationalistiska tidningen Gazeta Polska kommer skicka ut klistermärken där det står ”LGBT-FREE ZONE” i den här veckans nummer. Ett annat märke ska prydas med en överkryssad regnbågsflagga, skriver LGBTQnation.

Vice-borgmästaren i Warsawa, Pavel Rabiej, skrev på Twitter att han ska lämna in ett officiellt klagomål till åklagarmyndigheten. Han jämför med hur nazisterna under andra världskriget införde judefria zoner i Polen och att förslaget bär tydliga spår av apartheid.

Instagram ska ha blockerat en bild av klistermärket. Men sexuell läggning är inte en diskrimineringsgrund enligt polsk lag, menade Tomasz Sakiewicz, redaktör för Gazeta Polska. Han hävdade enligt LGBTnation att det rörde sig om censur.

USA:s ambassadör i Polen, Georgette Mosbacher, uttryckte sin oro för klistermärkena på Twitter.

”Jag är besviken och oroad över att vissa grupper använder klistermärken för att sprida hat och intolerans”, skrev hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV