Radar · Nyheter

Efter protester: Louvren täcker över namn på sponsor

Louvren i Paris.

En proteströrelse mot läkemedelsföretaget Purdue Pharmas ägare, familjen Sackler, har växt fram i USA. De hålls ansvariga för användningen av och dödsfallen kopplade till det stark beroendeframkallande läkemedlet Oxycontin. Flera museer har tagit emot donationer från familjen och Louvren täcker nu över namnet på donatorn.

Överdoser av medicinska opioider orsakade 47 000 människors död i USA under 2017, enligt de amerikanska hälsomyndigheterna.

Det talas om en allvarlig opioidkris som fått en proteströrelse att växa fram. Demonstranterna lägger skulden på det smärtstillande läkemedlet Oxycontin, som är extremt beroendeframkallande. Oxycontin tillverkas av Purdue Pharma som ägs av familjen Sackler, och de anklagas bland annat för att driva på för att preparatet ska skrivas ut allt oftare.

Proteströrelsen går under akronymen Pain (Prescription addiction intervention now) och leds av fotografen Nan Goldin. På sin hemsida listar Pain ett antal krav, bland annat att Sackler-företagen ska tvingas böta och kompensera för den skada man ska ha åsamkat, till exempel genom en satsning på motgiftet Narcan, som förhindrar överdoser.

Företaget har inte hörsammat protesterna, och aktivisterna har de senaste månaderna istället vänt sig till konstmuseum som tagit emot donationer från den rika familjen, rapporterar bland annat The Guardian.

Museer tar ställning

Familjen Sackler är sedan länge flitiga donatorer till högt ansedda kulturinstitutioner. Flera museer har avböjt vidare samarbeten med familjen, bland andra National Portrait Gallery och Tate Gallery i London, liksom Metropolitan Museum i New York.

Sedan början av juli har Pain:s kritik riktats mot Louvren i Paris. Det världsberömda museet har uppkallat en flygel efter Sackler-familjen, efter att det tagit emot en avsevärd donation för renovering av salarna i slutet av 1990-talet. Efter ihållande protester och krav på namnändring konstaterades i veckan att skyltar med namnet Sackler på hade täckts över i den aktuella delen av museet.

Enligt Louvrens ledning är en namnändring inte nödvändig eftersom de interna reglerna säger att namngivning av en sal eller byggnad varar i max 20 år. Det är inte klart om skyltarna funnits kvar på grund av glömska eller att de satt kvar av någon annan anledning, skriver den franska tidningen Le Monde.

Aktivisterna har uttryckt tillfredsställelse efter att skyltarna avlägsnats. Utspelet uppfattades som lite halvhjärtat men får ändå en symbolisk betydelse för den fortsatta kampen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV