Radar · Nyheter

VW vill köra bort högerpopulister

En skylt som VW inte vill ska synas.

Volkswagen riskerar att få sitt namn förknippat med Alternativ för Tyskland i höst. Nu kräver bilföretaget att deras namn tas bort från det politiska mötet.

När främlingsfientliga och högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AfD) i november ska hålla landsmöte gör man det i lokaler som sponsras av Volkswagen i Braunschweig i Niedersachsen.

Nu kräver bilföretaget att AfD täcker över alla skyltar med VW:s namn och logotyp i lokalerna, rapporterar Braunschweiger Zeitung.

– Vi fördömer de främlingsfientliga positioner det så kallade ”tyska alternativet” har, säger en ej namngiven talesperson för VW:s anställda till tidningen.

– Partiet är tydliga motståndare till våra värderingar, som innefattar respekt, mångfald, tolerans och samarbete med andra. Vi kan inte tillåta att AfD har ett möte i en lokal som tydligt är märkt med Volkswagens namn. Därför måste beteckningarna tas bort från platsen när mötet hålls.

VW-koncernen äger inte Volkswagen Halle, som de sponsrat med sitt namn, och kan därmed inte själva hindra AfD att hyra lokalerna. Och ägarna, ett kommunalt bolag, kan inte vägra AfD att hyra ut lokaler till föreningar som rör sig inom ramarna för tyska lagar.

– Det behöver vi inte alltid tycka om, men vi måste agera professionellt, säger Stephan Lemke, vd på det kommunala bolaget.

Lemke vill dock inte svara på om han tänker tillmötesgå VW, en för staden viktig arbetsgivare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV