Radar · Nyheter

V: Utredning av medicinska åldersbedömningar kan inte vänta

Elias Palm, avdelningschef för avdelningen för rättsmedicin, pratar om åldersbedömningarna.

Regeringen har utlovat en utredning av de omdiskuterade medicinska åldersbedömningarna. Men den dröjer. Christina Höj Larsson (V) kräver nu svar från justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) om när utredningen ska starta.

De medicinska åldersbedömningarna har varit omdiskuterade och hårt kritiserade i princip från dag ett. I december i fjol ställde Svenska läkaresällskapet och Statens medicinsk-etiska råd (Smer) krav på en undersökning, följt av Barnläkarförbundet i januari i år, rapporterade Läkartidningen i maj i år.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna kom i maj överens om att tillsätta en oberoende granskning av metoden. Men utredningen har dragit ut på tiden. Christina Höj Larsson (V) menar att den måste starta så snart som möjligt för att förhindra att de osäkra prövningarna fortsätter. Det innebär stora säkerhetsrisker för de unga som kan riskera att felbedömas.

– Tiden tickar på och fyra månader har nu gått sedan regeringen sa att de vill tillsätta en utredning. Snart börjar ett nytt riksdagsår. Under tiden fortsätter RMV göra åldersbedömningar utifrån metoder som fått omfattande kritik, och vars resultat varit i värsta fall helt felaktiga, i bästa fall mycket svårtolkade, säger Christina Höj Larsson till Syre.

Rättsmedicinalverket (RMV) utför sedan i mars 2017, efter ett beslut 2016, åldersbedömningar inom ramen för asylansökningar. Genom att röntga visdomständer och undersöka knäleden med magnetkamera kan man uppskatta någons ålder, men metoden är inte alls säker.

Statens medicinsk-etiska råd menar att det finns stora brister när RMV väljer att använda metoden med magnetkameraundersökning av knäleden. 2018 kom Fredrik Tamsen och Petter Mostad, professor i matematisk statistik, fram till att barn löper 33 procents risk att klassas som vuxna. Uträkningen är baserad på RMV:s eget underlag.

Stor osäkerhet

Christina Höj Larsson kräver nu svar från justitie- och migrationsminister Morgan Johansson om när utredningen som utlovades för fyra månader sedan ska starta. En stor andel barn och unga kan redan ha felbedömts, och ju längre regeringen väntar med en utredning – desto fler kan riskera att bli uppskrivna i ålder och prövas som vuxna.

– Det kan äventyra rätten till asyl och möjligheterna att få stöd och barnrättigheter under tiden. I slutändan kan det innebära att minderåriga tvångsutvisas, säger Christina Höj Larsson.

Flera läkare, bland annat på enheten i Uppsala, har lämnat RMV på grund av oenigheter och osäkerhet kring de medicinska åldersbedömningarna, rapporterar Läkartidningen. Elias Palm, avdelningschef för avdelningen för rättsmedicin, sa i fjol till tidningen att som myndighet måste de tåla att granskas. Detta efter att anställda på enheten bland annat berättat för tidningen att ”de medicinska åldersbedömningarna fortfarande är ett oläkt sår inom Rättsmedicinalverket”.

Regeringen har i skrivande stund inte svarat på Christina Höj Larssons fråga om när en oberoende granskning av de medicinska åldersbedömningarna kommer inledas.