Radar · Nyheter

Greenpeace: ”Plastpartiklar från engångsartiklar samlas i Sargassohavet”

Plastavfall som dumpas riskerar att hamna i haven.

Sargassohavet är viktigt för havssköldpaddor. Men kanske mest känd för att vara den plats där amerikansk och europeisk ål leker. Nu varnar forskare på ett av Greenpeace forskningsfartyg för att de simmar bland ”extrema mängder mikroplast”.

Fartyget Esperanza befinner sig nu mitt i Sargassohavet där en av världens fem subtropiska havsvirvlar drar till sig vatten från hela Atlanten. Men också plast – som bryts ned till mikroplast. I ett pressmeddelande från forskarna ombord på Esperanza rör det sig om extrema mängder, i vissa fall större än de som togs i fjol vid en liknande expedition i det så kallade ”Great pacific garbage patch” i Stilla havet.

– Sargassohavet är en fristad för marint djurliv, som ål och havssköldpaddor, men den fristaden hotas nu akut av ökande plastföroreningar, säger Celia Ojeda, en av Greenpeaces marinbiologer ombord på skeppet, i ett uttalande.

Kommer från plastflaskor

Analyser som gjorts ombord på fartyget indikerar att plastpartiklarna kommer från engångsplastflaskor och plastförpackningar.

Expeditionen är en del av Greenpeaces expedition genom Atlanten, från Arktis till Antarktis, som syftar till att uppmärksamma de många hot våra hav hav just nu utsätts för.

Som Syre tidigare rapporterat om vill organisationen att de FN-förhandlingar som nu pågår om ett avtal för att skydda biologisk mångfald – ska resultera i ett starkt avtal som ska möjliggöra att 30 procent av det internationellt vattnet skyddas i marina reservat.