Radar · Nyheter

Björn bet misstänk tjuvjägare i huvudet

En man i Rättviks kommun i Dalarna blev attackerad av en björn under björnjaktspremiären.

Det blev en dramatisk start på björnjakten i Dalarna. En jägare i Rättviks kommun bets i huvudet och i överkroppen innan björnen sköts av de andra i jaktlaget.

– Enligt de uppgifter jag fått var mannen allvarligt skadad men det var inte livshotande. Han fördes med ambulans till sjukhus, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen.

Polisen fick information om händelsen tidigt i går morse. Lite senare samma dag anmälde ett annat jaktlag självmant att en fredad hona med unge skjutits. De två händelserna utreds nu som jaktbrott.

– Båda förundersökningarna handlar om misstankar om att man brutit mot väsentliga bestämmelser i licensjaktsbesluten, säger Åse Schoultz, miljöåklagare som har ärendena på sitt bord.

Schoultz vill inte gå in på detaljer kring varför händelsen som föregick björnattacken misstänks vara ett jaktbrott, men säger att flera personer från de två olika jaktlagen kommer att bli skäligen misstänkta för brotten.

De tre skjutna björnarna har tagits i beslag och ska transporteras till statens veterinärmedicinska anstalt. Där ska de genomgå en slags obduktion för att reda ut hur de dött och vad som hänt.

– Man kommer att undersöka skottvinklar och så vidare, säger Schoultz.

Även i Dorotea i Västerbottens län misstänker polisen ett grovt jaktbrott sedan en björn skjutits, enligt polisen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV