Intro

Välkommen till dagens Syre!

Amazonas har åter igen fått världens blickar riktade mot sig. Först kom rapporter om att avskogningen accelererat, sedan kom sommarens bränder.

President Jair Bolsonaro anser att endast Brasilien har rätt att bestämma över Amazonas och har från början varit öppen med att han vill att jordbruket ska få ta mer regnskogsmark i anspråk.

Men när rök från bränderna nådde storstaden Sao Paulo i augusti blåste kritiken mot hans brist på miljöpolitik upp till orkanstyrka, inte minst med bakgrund av att regnskogen utgör en av världens viktigaste kolsänkor, i en tid då klimatförändringarna är på allas läppar.

– Vi kan inte tillåta dig förstöra allt, sa Frankrikes president Emmanuel Macron under ett G7-möte, vilket utlöste ett våldsamt ordkrig mellan de båda presidenterna.

Samtidigt som de båda ledarna munhuggits om vems Amazonas verkligen tillhör, bebos skogsområdena av människor som skulle kunna vara en del av lösningen. Det tror i alla fall miljöaktivisten Alvir Lonhi som Syre intervjuar i dagens nummer.

– Människor befinner sig i miljön, då måste man också skapa en relation till den som är både produktiv och bidrar till ekologisk balans, säger han.

Ett budskap som kanske inte bara har relevans för Amazonas.

Om det och mycket mer kan du läsa om i dagens Syre.