Radar · Morgonkollen

Trolig andra valomgång i Bolivia

En vallokalsarbetare i La Paz, Bolivia, håller upp en röstsedel med ett kryss för den sittande presidenten Evo Morales.

Det verkar bli en andra omgång i det bolivianska presidentvalet.
I nästa valomgång, som hålls i december, kommer det att stå mellan Evo Morales och Carlos Mesa.

När de flesta av rösterna har räknats får sittande presidenten Evo Morales 45 procent, medan hans huvudmotståndare Carlos Mesa får 38. Om ingen kandidat får minst hälften av rösterna (eller minst 40 procent och dessutom har tio procentenheters marginal till nästa kandidat) avgörs valet i en andra omgång. Den andra omgången mellan Morales och Mesa är planerad till den 15 december.

Mesa, som var landets president 2001-2005, sade i samband med att han lämnat sin röst i huvudstaden La Paz att han befarar att valet var riggat.

– Jag litar inte på insynen i processen. Högsta valdomstolen har visat att den handlar å regeringens vägar. Det är en hög nivå av misstro, säger han till reportrar.

Morales, som siktar på en fjärde mandatperiod, blev 2006 Bolivias förste ledare från landets ursprungsbefolkning. Under Morales 13 år vid makten har Bolivia upplevt ekonomisk tillväxt. Samtidigt har han kritiserats bland annat för att tillåta korruptionen att breda ut sig.

Han anklagas också för maktfullkomlighet. När han 2016 förlorade en omröstning om att ändra landets konstitution för att kunna ställa upp för en fjärde mandatperiod vände han sig till landets författningsdomstol. Domstolen, vars domare av många anses vara lojala med regeringen, gav honom grönt ljus att kandidera på nytt.