Radar · Nyheter

Slutet nära för strikt abortlag

En demonstration mot Nordirlands strikta abortlagar i juni 2018.

Vid midnatt kan aborter och samkönade äktenskap bli lagliga i Nordirland. Men en grupp politiker protesterar in i det sista.

Nordirlands lagstiftande församling Northern Ireland Assembly bröt ihop i januari 2017. Då det regionala styret är satt ur spel lagstiftade den brittiska regeringen i juli om aborter och samkönade äktenskap, så att de nordirländska lagarna är i linje med resten av Storbritannien. Om en ny nordirländsk regering inte bildats vid midnatt kommer lagstiftningen att träda i kraft.

Abort är olagligt i Nordirland om det inte finns fara för moderns liv, men trycket för att avskaffa de stränga lagarna har ökat, inte minst sedan Irland infört en liberalare abortlagstiftning.

När 30 av de 90 ledamöterna, huvudsakligen från konservativa DUP, på måndagen återvänder till Northern Ireland Assembly för att diskutera abortlagstiftningen är det mest en symbolhandling. Men utan stöd från andra partier kan de inte utse en försteminister och vice försteminister och därmed inte blockera lagen.

På andra ställen i Nordirland är man beredd på att fira den historiska dagen. Kampanjgruppen Love Equality har förberett en bröllopsfest där par som snart får rätt att gifta sig kan fotograferas med bröllopstårta, blommor och ballonger.