Radar · Morgonkollen

Grön framgångsvåg i Schweiz-val

Röster samlas in i en vallokal i schweiziska Zürich vid söndagens val.

En grön våg sköljer över Schweiz. I söndagens val samlade två gröna partier 21 procent av rösterna. Men främlingsfientliga SVP förblir störst trots tillbakagång.

Gröna partiet fick 13,2 procent, vilket nästan är en fördubbling jämfört med 2015. Det mindre Gröna liberala partiet fick 7,8 procent, 2015 fick de mindre än 5 procent.

– Det är mer än en våg, det är en tidvattenvåg i schweiziska mått mätt, säger statsvetaren Pascal Sciarini.

De två gröna partierna blir därmed en politisk kraft att räkna med i schweizisk politik. Gröna partiet ser ut att bli större än Kristdemokraterna (CVP).

Högerpopulister största parti

Det högerpopulistiska och invandrarfientliga partiet SVP förblir störst trots en tillbakagång på omkring tre procentenheter. Partiet verkade få omkring 25,8 procent av väljarna, vilket var en nedgång från de 29 procent partiet fick 2015.

En anledning till minskningen kan vara att SVP har svårt att nå ut till unga väljare, medan den äldre väljarkåren var mindre motiverad att gå och rösta vid söndagens val än vid valet 2015, enligt statsvetaren Oscar Mazzoleni på Lausannes universitet.

Smältande glaciärer

Valresultatet visar att klimatförändringar har kommit i fokus, bland annat på grund av smältande glaciärer i Alperna, och klimatet har ersatt migrationen som den viktigaste frågan för väljarna.

Oavsett utgången av valet har den nuvarande regeringen – en koalition där fyra partier ingår varav SVP är ett – lovat fler klimatåtgärder. Detta trots att SVP avfärdat frågan som ”klimathysteri”.