Radar · Politik

Amerikanska trupper lämnar Syrien för Irak

Amerikanska militärfordon i norra Syrien på söndagen.

Amerikanska trupper har korsat gränsen från Syrien till norra Irak, som en del av tillbakadragandet från Syrien. Samtidigt funderar Turkiets president Erdogan på sitt nästa drag.

Filmer från nyhetsbyrån Reuters visar amerikanska militärfordon på väg in i Irak från Syrien. En av nyhetsbyråns kameramän säger att han såg mer än hundra fordon.

USA:s försvarsminister Mark Esper meddelar att man behåller soldater i områden nära oljefält i norra Syrien, för att tillsammans med Syriens demokratiska styrkor (SDF) se till att de inte faller i terrororganisationen IS händer. Nästan alla soldater som lämnar norra Syrien kommer att förflyttas till västra Irak för att fortsätta kampen mot IS och ”hjälpa till att försvara Irak”.

I torsdags gick Turkiet efter samtal med USA:s vicepresident Mike Pence med på ett fem dagar långt eldupphör, för att ge de kurdiska styrkorna möjlighet att dra sig tillbaka från den så kallade säkerhetszon som Turkiet vill etablera vid gränsen mot Syrien.

Turkiets president Tayyip Erdogan säger att han kommer att vidta ”nödvändiga åtgärder” när de fem dagarna är över. Han kommer att diskutera processen vid ett möte med den ryske presidenten Vladimir Putin på tisdagen.

Erdogan for också ut mot väst, som han anklagar för att stötta terrorister.