Radar · Politik

SD stödjer troligen V:s misstroendeinitiativ

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt och riksdagsledamot Ali Esbati hotar med att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Moderaterna ska noga överväga frågan om en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) – och Sverigedemokraterna är direkt entusiastiska. Detta sedan Vänsterpartiet hotat med misstroende och krävt att regeringen inom två veckor svarar på en rad krav om Arbetsförmedlingen.

– Vi är beredda att sätta oss med Moderaterna för att gemensamt gå fram med ett misstroende, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet (V), till TT.

Beskedet kommer efter de senaste veckornas kritik mot att Arbetsförmedlingen (AF) inom två år ska låta fristående aktörer ta över uppgiften att matcha arbetssökande mot lediga jobb och hur olika delar av landet påverkas.

Vid en presskonferens med Ali Esbati (V), ledamot av riksdagens arbetsmarknadsutskott, klargör Sjöstedt att V ställer fem krav som partiet vill att regeringen ska reagera på.

Det handlar bland annat om att AF ska finnas i hela landet, att stödet för funktionsnedsatta ska säkras och att regeringen återkommer med extra pengar som Arbetsförmedlingen kan använda under våren 2020.

"I yttersta fall"

Regeringen har nu två veckor på sig att svara på kraven, meddelar Sjöstedt, och han är inte beredd att backa från dem.

TT: Vad händer om regeringen inte backar?

– Då är vi beredda att sätta oss med Moderaterna och i yttersta fall väcka ett misstroende, svarar han.

Omvandlingen av AF är en del av januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet och Liberalerna samt Centerpartiet.

Men också det faktum att regeringen tvingades börja regera med en budget från Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde att omvandlingen av AF redan var i gång, säger Sjöstedt.

"Testar Moderaterna"

Nu tror han ändå att M är intresserat av att kroka arm med V. Han tycker att partiet har svängt i frågan.

– Vi kan säga att vi testar Moderaterna, säger Sjöstedt.

Att Eva Nordmark bara suttit på sin post sedan september spelar ingen roll, enligt Sjöstedt.

– Regeringen är ansvarig för myndigheterna och ministrarna är ansvariga för att myndigheterna fungerar. Det går inte att skylla på någon annan. Man är ansvarig för den politik man genomför.

För att en misstroendeomröstning ska komma till stånd krävs att V får stöd av ytterligare ett parti. För att fälla Nordmark krävs att V får stöd av SD, M och KD.

Tobias Billström (M), gruppledare i riksdagen, säger att M och V i grunden har väldigt olika syn på hur AF:s verksamhet ska bedrivas.

"Avsätta alla"

Men han förutsätter att regeringen nu stoppar omvandlingen av AF eftersom den är ”ogenomtänkt och illa genomförd” och saknar stöd i riksdagen.

– Vi kommer från vår sida att överväga frågan om ett misstroende mycket noga, säger Billström till TT.

Han meddelar också att M kan tänka sig att samtala med V om frågan.

– Vi är naturligtvis beredda att samtala med alla partier i riksdagen om olika förslag, tankar och idéer.

Enligt SD:s ledare Jimmie Åkesson talar mycket för att hans parti kommer att stödja hotet om att avsätta Nordmark, om det skulle bli en omröstning.

– Vi vill avsätta alla ministrar som går att avsätta i den här regeringen, så det är mycket sannolikt att vi hakar på en sådan eventuell misstroendeomröstning, säger han till Dagens industri.

Fakta: Fem krav från Vänsterpartiet

Vänsterpartiet ställer följande fem krav på regeringen:
1. Slopa kravet om att ett eventuellt nytt system för fristående aktörer måste vara baserat på lagen om valfrihet.
2. Tillför extra pengar för att kunna stabilisera AF:s pågående verksamhet under våren 2020.
3. Presentera en ekonomiskt och tidsmässigt exakt plan för AF:s kontorsnedläggningar i landet och se till att AF har kvar en rimlig fysisk närvaro över hela landet.
4. Lägg fram en plan för hur AF:s specialkunskaper om särskilda behov och stöd för funktionshindrade ska kunna bevaras och utvecklas, även om hur detta kräver förändringar i lagar och förordningar.
5. Innan en eventuell reformeringen av AF fortsätter ska en utredning genomföras där bland annat kostnadsberäkningar och övergångsplaner ingår. Där ska en analys av hur förändringarna påverkar kommunerna vara en tung del.
Källa: Vänsterpartiet

Fakta: Misstroendeförklaring

Minst 35 ledamöter måste först gå ihop och föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att en omröstning ska bli av. Vänsterpartiet har 28 riksdagsledamöter.
Minst 175 ledamöter måste sedan rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende mot regeringen eller en minister. Det är en majoritet av riksdagens 349 ledamöter. V har tillsammans med SD, M och KD 182 ledamöter.
Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa ett extra val. Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.
Källa: Riksdagen