Radar · Nyheter

Medgrundare till XR sparkas ut efter uttalanden om Förintelsen

Roger Hallam skulle ha kommit ut med en bok nästa tisdag.

Roger Hallam, den brittiske medgrundaren av Extincition Rebellion, pratar i en uppmärksammad intervju om folkmord – och relativiserar även Förintelsen. Han beskriver den som en ”nästan normal” händelse. Nu stoppas hans kommande bok. Han är heller inte längre välkommen i rörelsen.

Den 52-årige britten anser att tyskarnas förhållningssätt till Förintelsen håller dem tillbaka.

– Det extrema traumat kan skapa en förlamning, istället för att faktiskt lära sig någonting av det, säger han i en intervju med die Zeit.

Under intervjun återkommer Roger Hallam till Förintelsen ett flertal gånger. Han kallar den för ”just another fuckery in human history”, bara ännu en jävlig del av mänsklighetens historia.

– Saken är den, att miljontals människor i vår historia har blivit dödade under fruktansvärda förhållanden, säger Hallam och gör en jämförelse med folkmordet i Kongo:

– Belgarna åkte till Kongo i slutet av 1800-talet och decimerade dem.

En av många som reagerat på klimataktivisten Roger Hallams relativiserande av Förintelsen är Tysklands utrikesminister, Heiko Maas.

Han understryker att det systematiska, statskontrollerade  dödandet som fick till följd att två tredjedelar av den europeiska judiska befolkningen mellan 1933 och 1945 utrotades inte kan reduceras till ”bara en jävlig del av mänsklighetens historia”.

Utrikesministern skriver på sin twitter: #Förintelsen är mer än miljoner döda och fruktansvärda tortyrmetoder. Judar som industriellt blev mördade och som skulle utrotas är unikt omänskligt. Vi måste alltid vara medvetna om det, så att vi kan säkerställa: aldrig mer!

Hans bok stoppas

Följderna för Roger Hallams resonerande kring folkmord har inte låtit vänta på sig. Hans bok, som skulle ha varit ute i handeln nästa tisdag, stoppas av förlaget.

Hos den tyska förgreningen av Extincition Rebellion är Roger Hallam inte heller längre välkommen.

– Vad som har förlamat vårt arbete den senaste tiden är uttalanden från Roger Hallam – helt säkert inte minnena från det systematiska massmordet på miljoner judar i vårat land, skriver föreningen på twitter.

Även XR i Sverige skriver i ett uttalande på twitter:

– Vi vill också göra tydligt att Hallam uttryckte sina personliga ståndpunkter och att han inte är talesperson för Extinction Rebellion. Vi är en decentraliserad rörelse för klimaträttvisa.