Energi · Bak

Det hände då …

Dåvarande statsminister Göran Persson besökte fängelseön Robben Island i Sydafrika för 20 år sedan, 1999.

För 20 år sedan, 1999, invigdes Sydafrikasatsningen av statsminister Göran Persson som hade rest till landet. Det var en manifestation med konserter av bland andra Dr Alban som skulle vara en del av en ny form av bistånd som betecknades som partnerskap. Men arrangemanget var dåligt genomfört och väckte kritik. Pr-byrån Rikta som hade varit inblandad gick i konkurs. 

För 45 år sedan, 1974, utlöstes bomber på två pubar i Birmingham, Storbritannien. Ett 20-tal personer dödades och runt 160 skadades i attentatet som tillskrevs IRA. Sex irländare dömdes till livstids fängelse för dådet, men dessa – så kallade Birmingham Six – släpptes efter 16 år då rättegången förklarades ogiltig.

För 85 år sedan, 1934, deltog den 17-åriga Ella Fitzgerald i en talangtävling på Apollo Theatre i New York. Hon hade slagit vad med sina vänner och skrivit upp sitt namn på en uttagning till scenen mest på skoj. Men hon fick uppträda och gjorde succé med sin röst. Och resten är som bekant historia. Ella Fitzgerald avled 1996.

För 94 år sedan, 1925, avled teknikern Johan August Brinell (född 1849). Han började intressera sig för järnets egenskaper och framställning när han var verksam som ingenjör vid Lesjöfors bruk. Brinell var sedan överingenjör vid Fagersta bruk och Jernkontoret. Han gjorde banbrytande upptäckter om stål och skapade en metod för att mäta hårdheten hos metalliska material, som kom att betecknas brinellhårdhet, HB. 

Bemärkelsedagen

I dag är det världsfilosofidagen. Den initierades år 2005 av Unescos generaldirektör Irina Bokova som ansåg att filosofin har en betydande roll för människors välmående och frigörelse.

I dag är det också Musikfri dag, Världsdagen för TV och Världshejardagen.