Radar · Nyheter

Tusentals nya väktare: ”Kan utgöra en fara för allmänheten”

Tusentals nya ordningsvakter ska rekryteras de närmaste tre åren.

Säkerhetsbranschen växer så det knakar. Efterfrågan på ordningsvakter och annan säkerhetspersonal är stor. 
Men det går för snabbt, anser författaren Kolbjörn Guwallius.
– Det är inte robotar som ska tillverkas, säger han.

3 200 väktare, 900 ordningsvakter, drygt 400 skyddsvakter och ett stort antal larmoperatörer ska rekryteras de närmaste tre åren.

Säkerhetsbranschen är big business. Under fjolåret 2018 omsatte den 39 miljarder kronor, enligt branschorganisationen Säkerhetsföretagen.
Såväl privata företag, kommuner och regioner har visat ökat intresse för att köpa säkerhetstjänster, enligt Li Jansson, vice ordförande i Säkerhetsföretagen.

– Det är framförallt i traditionell verksamhet med väktare och ordningsvakter som vi ser ett stort behov av att göra stora rekryteringar, säger hon i ett pressmeddelande.

– Det finns stora krav på de här personernas lämplighet, både från företagen och från länsstyrelserna.

Riskfylld rekrytering

Kolbjörn Guwallius, som länge bevakat säkerhetsbranschen och som bland annat skrivit boken Ordningsvakter: Nödlösningen som blivit permanent, ser en risk med att rekrytera så många väktare och ordningsvakter under kort tid. 

– Det kan utgöra en fara för allmänheten att alltför oerfarna personer kommer ut alltför snabbt. De riskerar också att ingripa mot vissa grupper baserat på fördomar i stället för att ingripa utifrån korrekta bedömningskriterier och de riskerar att använda felaktiga grepp eftersom de kanske inte har övat tillräckligt, menar han. 

Kort utbildning

Tidigare fanns också ett system där vaktbolagen rekryterade väktare som gjort bra ifrån sig som ordningsvakter. Därmed hade de tidigare erfarenhet från yrket.

– Den ordningen kan inte alltid upprätthållas nu när det behövs så många nya, vilket många vaktbolag har vittnat om. Utbildningen i sig är långt ifrån tillräcklig då den bara är 10 dagar. Det är mer som en introduktion till yrket, säger han.

Misstag och missförhållanden

Att ordningsvakter och väktare i allt större utsträckning tagit över polisens jobb är heller ingenting som Kolbjörn Guwallius ser som en bra lösning. 

– Säkerhetsföretagen utmålar återkommande sin verksamhet som ett tämligen oproblematiskt komplement till polisen: de verkar vilja se sig som en välgörande samhällsaktör, trots de många återkommande rapporterna om misstag och missförhållanden. 

– Men de måste uttrycka sig som att de kompletterar, eftersom lagstiftningen ser ut så. Men först och främst handlar det om en växande bransch som vill maximera sin försäljning.