Glöd · Debatt

Trump dumpar skydd för hotade arter

Den kaliforniska kondoren är en av de hotade arter som skyddas av Endangered species act – men det skyddet vill Donald Trump försvaga.

DEBATT Trump är en president som gillar att slå mot svaga grupper, såväl människor som djur. Den här gången vill han försvaga skyddet för hotade djurarter.

Sedan 1973 har Endangered species act gett ett starkt skydd åt runt 1 600 utrotningshotade djurarter. Det gäller till exempel grizzlybjörn, knölval, vithövdad örn, varg, kalifornisk kondor och många, många andra.  Men eftersom Trump helt och hållet saknar kunskap och intresse för miljö- och naturfrågor vill han därför nu låta kortsiktiga ekonomiska intressen styra i stället för värnandet av arter, naturmiljöer och biologisk mångfald. USA:s miljöorganisationer menar att detta lagförslag är ett fullständigt huvudlöst och oansvarigt beslut i en tid när forskare varnar för att en miljon arter är på väg att dö ut på grund av människans aktiviteter.

Hur länge kommer USA att tåla denna galning till president som dragit sig ur Paris-avtalet och nu vill förstöra den nödvändiga ekologiska balans som en mångfald arter garanterar och som är en förutsättning även för människans fortlevnad?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV