Radar · Nyheter

Inget Grönland – inget Danmark

Ett ”absurt” förslag. En avfärdad affär. Och en trumpen president. Danmarks avvisande svar om ett amerikanskt köp av Grönland blev för mycket för Donald Trump. USA:s president skjuter upp sitt Danmarksbesök på obestämd tid

USA:s president Donald Trump skjuter upp sitt möte med Danmarks statsminister Mette Frederiksen, det skriver han på Twitter.

Förklaringen är enligt Trump att Fredriksen sagt sig inte vara intresserad av av att diskutera ett amerikanskt köp av Grönland.

”Statsministern har sparat stora utgifter och ansträngningar för både USA och Danmark”, skriver Trump.

Donald Trump hade planerat ett besök den 2-3 september, men uttryckte tidigare i veckan osäkerhet för om det verkligen skulle bli av, när han intervjuades i amerikanska medier.

Han sa då också att anledningen till besöket inte var att diskutera ett köp av Grönland – ändå ställer han nu in av precis den anledningen.

Däremot bekräftade han att han verkligen var intresserad för att köpa Grönland från Danmark.
– Det hade varit strategiskt intressant. Vi kommer att prata med dem om det. Men det är inte högst på listan, sa Donald Trump då.

Mette Frederiksen kallade i söndags uppgifterna om USA:s vilja att köpa Grönland för absurda.
– Grönland är inte till salu. Grönland är inte danskt. Grönland är grönländskt. Jag hoppas fortfarande att det inte är på allvar, sade Frederiksen till den grönländska tidningen Sermitsiaq i samband med ett besök på ön, uppger TT.

När Trump i måndags för första gången luftade sina tankar om att kanske inte åka till Danmark sade statsministern:
– Jag ser verkligen fram emot besöket. USA är vår viktigaste säkerhetspolitiska allierade.