Radar · Nyheter

FN varnar: Jemen kan snart splittras

Foto: AP/TTSydjemenitiska separatiststyrkor i hamnstaden Aden.

Jemenitiska separatistledare är på väg till Saudiarabien för att förhandla med den koalition de i åratal ingått i, men på sistone hamnat i interna strider med. FN:s Jemensändebud varnar för att landet är farligt nära att splittras.

Saudiarabien bjöd på tisdagen in STC, en separatiströrelse som har ett självständigt Sydjemen som högsta mål, till förhandlingsbordet i Jidda. STC:s ledare har accepterat inbjudan och begett sig dit med en delegation.

Tidigare under dagen drev STC ut saudiskstödda regeringsstyrkor från två militärbaser i den sydliga provinsen Abyan. De blodiga striderna krävde flera personers liv.

Under tisdagen framträdde också FN:s Jemensändebud Martin Griffiths inför FN:s säkerhetsråd, och manade till snabb handling.
– Jemens upplösning blir ett allt större och mer akut hot. Det finns ingen tid att förlora, sade han.

–  Alltför mycket står på spel för Jemens framtid, det jemenitiska folket och regionen i stort. Jemen kan inte vänta.

De sydjemenitiska separatisterna har i flera år stridit sida vid sida med den saudiskledda koalitionen mot de Iranstödda Huthirebellerna. Den senaste tiden har dock interna stridigheter uppstått mellan koalitionen och separatiststyrkorna i STC.

Den 10 augusti sade sig STC ha intagit presidentpalatset i den sydliga hamnstaden Aden, där koalitionen har sitt säte.

Från krigsutbrottet 2015 och fram sista maj i år har striderna i Jemen krävt 91 600 liv, visade en amerikansk rapport tidigare i sommar. Närmare 12 000 av dödsoffren var civila.

Konflikten i Jemen

• Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade dåvarande president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.
• Huthirebellerna kände sig åsidosatta och diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.
• I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har tusentals människor dödats och miljontals drivits på flykt.
• Ett avtal om begränsat eldupphör slöts i Sverige i december men inte mycket har förändrats på marken. FN-ledda samtal mellan parterna har fortsatt, men det finns ännu ingen lösning för en varaktig fred.