Radar · Nyheter

Målet: Fler ska gå i Prideparaden än det finns invånare i Sölvesborg

Under veckan har företag reagerat på Sölvesborgs flaggpolicy genom att visa pridefärgerna på digitala reklamskyltar.

Få har undgått att Sölvesborgs ledande kommunpolitiker inte längre vill hissa Prideflaggan, vilket väckt starka reaktioner. Nu planerar Alexander Erwik att bussa tusentals personer till kommunen för en Prideparad den 29 maj nästa år. 

Intresseanmälningarna till Alexander Erwiks Facebookevent Jag ska gå i Sölvesborgs Prideparad 2020 har vällt in. Omöjligt att det kommer fler personer till paraden än det finns kommuninvånare i Sölvesborg är det inte. Efter bara några dagar har 7 400 personer visat sitt intresse för eventet.

– Målet är att det ska ska bli 9 100 personer i tåget, vilket är 100 personer fler än som det bor i Sölvesborg, säger Erwik till TV4.

Stort gensvar

Alexander Erwik startade projektet som en ren impulshandling, berättar han för QX. Men att gensvaret skulle bli så stort hade han inte räknat med. Han är van vid att ordna större fester, men att bussa tusentals till Sölvesborg blir en ny erfarenhet – och utmaning.

– Jag hade tänk att det skulle vara kul om jag kunde fylla en buss från Stockholm, säger Alexander Erwik som nu alltså får tänka mera storskaligt.

– Jag vill visa att vi är otroligt många, och att Sölvesborgs hbtq-personer har ett jättestort stöd. Det är det vi vill visa genom vår närvaro.