Radar · Miljö

Klimatstrejkarna: ”Vi behövs för att nå klimatmålet”

Tusentals unga klimatdemonstranter tågade på fredagen genom Stockholm.

På tusentals platser världen över strejkade miljoner människor under fredagen för att sätta press på världens ledare i klimatfrågan. Syre besökte Stockholm och Malmö. ”Planeten dör, därför spelade också vi döda”, säger Johanna Willison i Malmö.

På Mynttorget i Stockholm samlades runt lunchtid på fredagen tusentals skolstrejkande ungdomar för att marschera mot Medborgarplatsen där tal och uppträdanden med artisterna Cherrie och Miss Li väntade.

Långt innan marschen lämnade Mynttorget, som ligger bredvid riksdagshuset där skolstrejken förra året inleddes, ekade slagropen i gränderna runt Gamla stan.

”Vad ska vi göra?”
”Rädda klimatet!
”När?”
”Nu, nu, nu”

De första demonstranterna var på plats redan tidigt på morgon och under dagen anslöt nya ungdomar och hela skolklasser med sina lärare. När de unga skolstrejkarna till slut anlände Medborgarplatsen, en promenad på knappt två kilometer, var de flera tusen i ett tåg som inte tycktes ha något slut.

Läraren Paul tog med eleverna i sin slöjdklass på skolstrejken
Läraren Paul tog med eleverna i sin slöjdklass på skolstrejken.  "Vi måste fokusera på att rädda klimatet istället för att vara tysta", säger eleven Assad Jawad, 12 år (till höger).  FOTO: Andreas Bjunér

En av alla unga på Medborgarplatsen är 12-åriga Assad Jawad, som är där tillsammans med sin slöjdklass från Olympen skola vid Telefonplan.

– Jag är här för att rädda naturen. Vi måste fokusera på att rädda klimatet istället för att vara tysta, säger han.

13-åriga Karin och Hedda var på plats vid Medborgarplatsen
13-åriga Karin och Hedda var på plats vid Medborgarplatsen. FOTO: Andreas Bjunér.

Två andra som deltar i skolstrejken är vännerna Karin och Hedda, båda 13, år.

– Vi är här för att vi ska ha en framtid, säger Karin.

–Ja, för att vi inte ska dö. Man vill gärna leva länge, fyller Hedda i.

Under klimatstrejken i Malmö genomfördes bland annat en så kallad die in, för att symbolisera att mycket av livet på planeten är döende
Under klimatstrejken i Malmö genomfördes bland annat en så kallad die in, för att symbolisera att mycket av livet på planeten är döende.

Även i Malmö strejkades det på fredagen. Johanna Willison är en av hundratalet som trotsat regnet och begett sig till den klimatstrejk som samlats utanför stadshuset.

Innan folksamlingen beger sig i samlad trupp till rådhuset hålls det tal, sjungs sånger och skanderas.

”The earth is on fire, the Amazon is burning, Bolsonaro is lying”, sjunger några.

Under en gångbro står Jens Wickström, han kommer från den nystartade föreningen Klimatstudenterna Malmö och har precis hållit tal. Han beskriver sig själv som en naiv optimist men kan inte dölja att han hade hoppats på större uppslutning.

– För att vara Malmö är jag lite besviken, det kunde varit fler. Men engagemanget håller på att öka, för ett drygt år sedan fanns Friday for future över huvudtaget inte.

Jens Wickström från Klimatstudenterna Malmö
Jens Wickström från Klimatstudenterna Malmö. FOTO: Ossian Sandin.

Även Klimatstudenterna Malmö kan ses som ett tecken på ett ökat engagemang i klimatfrågan, menar han. För tre veckor sedan fanns de inte och föreningen redan uppe i ett 40-tal medlemmar.

– För att kunna nå 1,5 graders målet behövs de sociala rörelserna, säger Jens Wickström.

I Göteborg samlades ett stort antal personer på Gustav Adolfs torg för klimatstrejken, där det under dagen också  hölls aktiviteter och workshops.

Strejkerna under dagen är början på den utlysta ”global week for future”. Veckan kulminerar fredagen den 27 september, då en ny generalstrejk är utlyst. Detta är tredje gången som en global klimatmanifestation genomförs.

Strejkas det där du bor? Alla utlysta demonstrationer världen över finns samlade på Friday for future´s hemsida. Du hittar kartan här.

Läs mer om Global Climate strike här.
Se klipp från demonstrationen i Stockholm här.