Radar · Politik

Kiribati bryter banden med Taiwan

Taiwans utrikesminister Joseph Wu.

Önationen Kiribati klipper sina diplomatiska förbindelser med Taiwan, som andra land den här veckan.
Kina hyllar Kiribatis beslut.

– Kiribati har i dag officiellt meddelat oss att landet klipper sina diplomatiska band med vårt land, säger Taiwans utrikesminister Joseph Wu vid en presskonferens.

– I dag meddelar vi även att vi bryter banden med Kiribati.

Joseph Wu säger att Kina har förfört Kiribati till att göra ändringen genom att lova investeringar och hjälp.

Hyllar beslutet

Kina hyllar Kiribatis beslut. Utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang säger att Taiwan med sina uttalanden vill skapa förvirring och förvrida fakta.

– De som är vana att köpa diplomatiska kontakter med pengar kanske inte förstår att principer inte kan köpas och att tillit inte kan köpas, säger han och lägger till att återupprättandet av diplomatiska relationer kommer att ge Kiribatis folk aldrig tidigare skådade möjligheter.

"Djupt beklagligt"

Wu kallar Kiribatis beslut ”djupt beklagligt” och lägger till att alla bilaterala samarbets- och hjälpprojekt omedelbart stoppas. Taiwanesiska diplomater flyttas hem från Kiribati, vars utsända förväntas göra detsamma.

Taiwan har i praktiken varit en självständig stat sedan 1949, men Kina anser att Taiwan inte har rätt att ha formella band till andra länder eftersom landet ser Taiwan som en del av det kinesiska territoriet.

I måndags bröt Salomonöarnas regering och Taiwan sina diplomatiska kontakter.

Många länder har de senaste åren brutit sina förbindelser med Taiwan. Landet har i dag formella förbindelser med endast 15 länder.