Radar · Miljö

Forskare och aktivister kräver större fokus på naturskydd

Tusentals forskare i upprop för att ge mer resurser för att skydda den biologiska mångfalden.

I ett öppet brev i vetenskapstidskriften Science kräver över 1 600 forskare kraftfullare åtgärder för naturskydd, som ett sätt att hejda den drastiska förlusten av biodiversitet. 
Något som också kan visa sig gynna klimatet. 

– Det finns en magisk maskin som suger koldioxid från luften, kostar väldigt lite och skapar sig själv, det kallas ett träd, säger The Guardian journalisten George Monbiot i en nysläppt kortfilm där han medverkar tillsammans med Greta Thunberg, klimataktivist och grundare av Friday for future. 

Deras budskap är att naturen håller en av de viktigaste lösningarna på klimatkrisen – men att den negligeras. 

– Naturen är ett verktyg som kan hjälpa oss laga det skadade klimatet om vi också lämnar de fossila bränslena i marken, säger George Monbiot i filmen och fortsätter: 

– Men naturens egna klimatlösningar får endast 2 procent av de pengar som används för att tackla klimatkrisen. Ännu galnare, nu när vi behöver naturen mer än någonsin, förstör vi den snabbare än någonsin. 

Forskare skriver öppet brev

George Monbiot och Greta Thunberg får indirekt stöd av 1 600 amerikanska forskare som i ett öppet brev i vetenskapstidskriften Science skriver att naturskyddsåtgärderna i USA är underfinansierade, vilket bidragit till förlusten av artdiversitet. 

Bland annat citeras den senaste rapporten av FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald (IPBES), som släpptes i april och visade på att cirka en miljon arter hotas av utrotning. 

För att hejda utvecklingen och rädda de hotade arterna måste mer resurser kanaliseras till naturskydd,  menar forskarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV