Radar · Miljö

Amazon lanserar ambitiös klimatplan

Jeff Bezos, vd på Amazon meddelar att företaget planerar att köpa in 100 000 elfordon och att företaget kommer att nå parisavtalet 10 år tidigare än planerat.

Till 2030 ska Amazons infrastruktur vara helt drivet av förnybara energikällor. Det meddelade företagets vd Jeff Bezos dagen före den stora klimatstrejken, samtidigt som han avviserade ett rekordinköp av eldrivna fordon.

Köpet av 100 000 eldrivna fordon av tillverkaren Rivian räknas som den största beställningen av elfordon någonsin och är en del av Amazons plan för att bli helt koldioxidneutrala till 2040.

Åtagandet kommer efter att över 1 000 av företagets anställda meddelat att de tänkte delta i klimatstrejken, som ett sätt att protestera mot att företaget inte gjort tillräckligt för att ställa om från fossila bränslen. 

Ett av de anställdas krav var att företaget ska se över vilka lobbygrupper de finansierar, då pengar getts till intressegrupper som förnekar att det skulle pågå några klimatförändringar. 

Något som Jeff Bezos nu lovar ska åtgärdas, tillsammans med en rad andra åtgärder som ska göra att företaget når Parisavtalet tio år tidigare än planerat.

Han uppmanar även andra företag att följa i Amazons spår.

– Det är en svår utmaning för oss då vi har stor fysisk infrastruktur. Vi flyttar inte bara information, vi delar också ut över 10 biljoner saker varje år, sa Jeff Bezos till reportrar på torsdagen rapporterar National Public Radio.

Ett annat av kraven som lyfts av anställda på företaget är att Amazon också slutar arbeta tillsammans med oljebolag för att erbjuda dem molntjänster. Men det var inte ett krav som Jeff Bezos tänkte gå till mötes.

– Att få oljebolagen att göra en omställning med dåliga verktyg är inte en bra idé och inget vi kommer att göra.