Radar · Migration

Grekland meddelar att de ska ersätta flyktingläger

De nuvarande lägren ska ersättas med nya, stängda, utreseläger, meddelade idag den grekiska regeringen.

Den grekiska regeringen ska stänga de överfulla och hårt kritiserade lägren på öarna Lesbos, Chios, Samos, Kos och Leros och ersätta dem med stängda utreseboenden. De nya lägren ska stå redo i juli 2020, enligt regeringens talesperson Stelios Petsas, rapporterar Keep Talking Greece.

Lägren på öarna har kritiserats hårt och människorättsorganisationer har länge krävt att standarden ska förbättras och människor flyttas till mer humana boenden.

När den grekiska regeringen nu tillkännager att de så kallade hotspotsen, där asylsökande blir fast i väntan på att deras asylskäl ska utredas, ska stänga är det däremot inte alls säkert att förhållandena kommer bli bättre. De nya lägren kommer ytterligare begränsa flyktingarnas rörelsefrihet. Enligt försvarsminister Alkiviadis Stefanis kommer dock de nya lägren hålla högre standard än de nuvarande, där en humanitär katastrof pågått i flera år nu.

De nuvarande lägren har visserligen kritiserats hårt men flyktingar har ändå kunnat komma och gå under dagarna. Porten har med andra ord inte varit konstant igenbommad utan det har varit möjligt att röra sig utanför lägren. Bland de läger som ska stängas och ersättas av nya, stängda utreseboenden är Moria på Lesbos, Vathy på Samos och Vial på Chios, meddelade regeringens talesperson Stelios Petsas under onsdagen.

Greklands högerregering har sedan den kom till makten i somras infört en rad åtgärder som gjort migrations- och integrationspolitiken mer restriktiv. De nya, stängda, lägren ska rymma mer än 5000 personer på öarna Lesbos, Chios och Samos. På Kos planerar de grekiska myndigheterna ett läger för mer än 2000 individer, och på Leros ett för över 1000.

Informationen om de nya lägren är en del av den grekiska regeringens planer på att omfördela 20 000 flyktingar och migranterna från öarna senast i början på 2020. De har även sagt att 10 000 migranter som saknar skyddsskäl ska deporteras till Turkiet det kommande året, något som inte gjorts i den takt som var tanken när EU ingick sitt avtal med Turkiet 2016.

Utreseläger ska även öppna på fastlandet, men man har ännu inte offentliggjort vart. De samhällen som tar emot flyktingar och migranter ska få ekonomiska fördelar, rapporterar Keep Talking Greece.