Energi · Bak

Det hände då …

Över hela världen uppmärksammas Transgender day of remembrance.

I dag infaller Transgender day of remembrance. Det är en dag som tillägnas de som har mördats till följd av transfobi runt om i världen.

För 110 år sedan, 1909, debuterade den svenske operasångaren John Forsell på Metropolitan i New York, i rollen som Telramund i ”Lohengrin”. Hans gästspel på andra sidan Atlanten blev dock inte långvarigt, då han ansågs vara besvärlig att samarbeta med. Forsell nådde större framgångar på europeiska scener.

För 30 år sedan, 1989, antogs FN:s barnkonvention. I överenskommelsen anges flera rättigheter för barn och länderna som skrev under förband sig att respektera dessa. Exempelvis stadgade artikel 3 att alla åtgärder som vidtas rörande barn ska utgå från barnets bästa. 

För 90 år sedan, 1929, delades Bragdguldet ut till både längdskidåkaren Sven Utterström (1901–1979) och konståkaren Gillis Grafström (1893–1938). Utterström hade som förste svensk vunnit femmilen i Holmenkollen och Grafström hade tagit sitt tredje VM-guld.

89 ...

…personer från ursprungsbefolkningen i Nordamerika tog sig iland på ön Alcatraz i USA för 50 år sedan, 1969. De utropade den till en egen stat och lyckades hålla den ockuperad i ett par år. Det gamla fängelset hade stängt några år tidigare.

I dag är det förutom Transgender day of remembrance också BarnkonventionsdagenIndustrialiseringsdagen för Afrika, Internationella barndagen, Internationella KOL-dagen och Internationella GIS-dagen

Björn Danielsson/SYRE/TT