Intro

Trevlig helg, kära läsare!

Julen närmar sig med stormsteg, men det är inte bara en glädjens tid. Som jag berättar i en artikel lever allt fler européer i fattigdom. Flera hundra tusen svenskar gör det också, men än så länge är vi förskonade från det värsta lidandet.

Den som vill äta grön julmat får fina tips av vår matskribent Jenny Luks. Currydoftande potatissallad och grönkålssallad med apelsin frestar hon bland annat med.

På söndag, den 22 december, lyfter första planet från Bromma flygplats till den nybyggda flygplatsen i Sälen. Extinction Rebellion Stockholm är kritisk och kommer att genomföra en aktion, där bland annat sång utlovas, i samband med planets avgång. Även på andra platser i landet höjs röster mot flygplatsutbyggnader. Charlotte Wester berättar mer i dagens Syre.

I en krönika föreslår jag att vi ska börja köpa mer begagnat till jul, det finns så många grejer som bara ligger hemma hos oss att det till och med kan vara möjligt att hitta presenter i skåp och lådor. Jag ska personligen ge bort en uppiffad gammal dator som jag har gjort om till spelkonsoll. Superkul för nostalgiker.

De motsättningar som vi tidigare berättat om i Indien fortsätter tyvärr. Etniska och religiösa motsättningar späs på av politiska intressen och just nu protesterar stora grupper mot de nya medborgarlagarna bland annat. De nya bestämmelserna diskriminerar muslimer menar man.

Jag kommer att jobba under julveckan, men kommer att passa på att hänga lite med mina barn och barnbarn, laga finska lådor och baka pepparkakor. Den förra omgången gick åt innan vi hann frysa in dem. Min kära sambo lärde mig ett knep som gjorde dem extra goda. Fördubbla alla kryddor. Enkelt och supergott.

Ta hand om er och varandra. Tänk på dem som inte har det lika bra som andra. Jag kommer att gå i kyrkan för att påminna mig om varför vi firar jul även om jag inte är särskilt kristen. Men det är i alla fall en viktig del av vår kultur och om inte annat är sångerna fina och stämningen mysig. Kommer jag upp i tid blir det katolsk mässa. De har de bästa gudstjänsterna, tycker jag, även om teologin ibland blir väl konservativ.

Ha det gott i helgen, önskar vi på Syre!