Radar · Nyheter

Nya bakslag för Trump

Talman Nancy Pelosi kramar om sin demokratiska kollega Debbie Dingell som utsatts för osedvanligt obehagliga påhopp från Donald Trump.

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi för ett lågintensivt psykiskt krig mot president Trump. Efter att ha styrt riksrättsprocessen i kongressen med strategisk finess under hösten ser hon nu till att Trump får vänta tills efter nyår på möjligheten att rentvå sig. Samtidigt börjar presidentens trognaste väljargrupper knorra.

I tidigare riksrättsprocesser har olika beslut överlämnats till den som misstänkts för oegentligheter omedelbart. Nu använder Trumps motståndare kongressens juluppehåll som ett vapen mot honom.

Genom att inte sända över gårdagens beslut om att väcka riksrättsåtal mot Trump direkt till senaten ökar hon trycket på presidenten och Republikanerna. Trump har varit mycket angelägen om att få chansen att försvara sig, men har inte velat ta striden i det demokratiskt dominerade representanthuset. Hans hopp har stått till senaten där Republikanerna är i majoritet.

Tappar kristna högergrupper

Kanske ännu mer kännbart är förlusten av stödet från evangelikanska grupper, konservativa kristna grupper. Dessa grupper har utgjort en viktig del av Trumps väljarbas, men nu tar alltfler av dem avstånd från honom.

I en ledare i inflytelserika Christianity Today kräver chefredaktören Mark Galli att Trump avsätts. Galli menar att Trumps beteende i samband med Ukraina-affären var klandervärt och påpekar att presidentens språkbruk och beteende inte stämmer överens med tidningens läsarkrets värderingar.

Trump har enligt Galli sänkt ribban för hur en president får bete sig, har betett sig olämpligt i relation till kvinnor och har arbetat med ett antal kriminella personer utan att skämmas.

"Fördummad administration"

Anledningen till att inte flera är chockerade är att Trump har fördummat synen på vad som är moraliskt korrekt för en statschef och hans administration, menar Galli som pekar ut Trumps Twitterflöde som extra problematiskt:

”Hans Twitterflöde – med vanemässiga övergrepp på verkligheten, fyllt av lögner och förtal – är i det närmast perfekt exempel på en människa som är moraliskt förlorad.”

Trump som är mycket upprörd över riksrättsprocessen som för alltid kommer att smutsa ner hans presidentskap riskerar nu att förlora en av sina viktigaste väljargrupper samtidigt som har frustreras över att inte få chansen att rentvå sig.

Kongressens ledamöter är på väg hem till sina valkretsar för att fira jul och nyår och inga beslut i ärendet kommer med största sannolikhet att tas förrän i början av januari.