Glöd · Debatt

Vättern kan rädda statsministern och kungen

Fartyget Ebba Brahe går i färjetrafik över Vättern, mellan Gränna och Visingsö.

DEBATT Visst kan Vättern kan rädda statsministern och kungen. I framtiden kan det bli så att stockholmarna får sitt vatten från Vättern. På det viset kan man påstå att både statsministern och kungen kan komma att både duscha i Vättervatten och dricka det. 

Frågan om Vätternvattnet är en riksdagsfråga. Både för att det handlar om hur många människor i framtiden som ska få vatten varje dag. Också därför att det handlar om att de som vistas i Riksdagshuset kan bli Vättern-vattenkonsumenter.

Det är dags för miljö-och klimatminister tillika vice statsminister Isabella Lövin att slå näven i bordet och stå upp för Vätterns framtid. Det räcker inte bara att prata miljöpolitik, det handlar om att i praktiken visa på att Miljöpartiet finns i regeringen. Det är dags nu, Isabella: att rädda Vättern, som är barnens framtid. 

Utan vatten blir det inget liv. Det gäller oss alla människor. En framtidsvision för Vättern är att det kan bli räddningen för stockholmarna. I dag är det en kvarts miljon människor som får sitt vatten från Vättern. Fem kommuner i Örebro län planera nu för att använda sig av Vätternvattnet. De har bildat Vätternvatten AB för detta projekt.

Enligt uppgifter i massmedia kan det handla om en tioårsperiod innan dessa planer kan sättas i verket. Då kan det bli en halv miljon människor som får sitt vatten från Vättern.

I framtiden kan det bli så att stora delar av Mälardalen får ta sitt vatten från Vättern. Om detta har skrivits i en riksdagsmotion 2018/19:2310 till riksdagen, som är undertecknad av miljöpartisterna Emma Hult, Elisabeth Falkhaven och Rebecka Le Moine.

De vill att Vättern ska bli ett överordnat riksintresse, så att inte Försvarsmaktens intressen ska gå före Vätterns intresse. En klok idé, som jag gärna gör tummen upp för.

Vi ska komma ihåg att Vättern är en del av Guds skapelse, det är inte försvaret.

I dag är det nästan en miljard människor på jorden som inte får rent vatten varje dag. Vattnet från Vättern kan vara en möjlig väg för att ordna vattenfrågan inte helt, men delvis, globalt sett.

I dag exporterar vi vapen för 12 miljarder. Tänk er visionen om att vi i framtiden skulle exportera vatten från Vätten för samma summa. Vi kan räkna med att vatten kommer att bli allt dyrare i framtiden och sedan beror det naturligtvis på hur mycket vi kan sälja om vi kan nå upp till en sådan summa.

 Jag som skriver detta vill slå ett slag för: Rädda Vättern – rädda halsen – rädda världen. Jag vill också som nämns inledningsvis uppmana miljöminister Isabella Löven att som ansvarig minister inom miljöområdet ge besked om Vätterns framtid.

Frågorna är många och oron stor. Karlsborgs flygplats är en stor miljöbov för Vättern och verksamheten där kan nu leda till att statsministern, kungen och alla vi andra inte kan köpa Vätternlaxen och Vätterrödingen i framtiden.

I dag fyller inte Sverige EU:s krav, men vi har ett undantag i vårt eget land, så att vi kan köpa fisken. Nu hotas det av att EU kommer att skärpa sina regler enligt uppgifter från Livsmedelsverket.

Och detta tillsammans med höjda PFOS-värden i Vättern utanför Karlsborg  kan nu hota möjligheterna att äta fisken. Det är brandskummet som är faran i sammanhanget. Och ska nu Försvarsmakten få sanera flygplatsen, så kan det leda till en miljökatastrof för Vättern.

Det prospekteras nu för en gruva i Norra Kärr. Jag uppmanar Isabella Lövin att som ansvarig minister se till att dessa idéer hamnar där de hör hemma – i papperskorgen. Om det blir en gruva så är det ett direkt hor mot Vättern och Sommen. Det finns troligen ingen sämre plats i Sverige att ha en gruva på.

Miljö- och klimatministern Lövin  uppmanas också att ha fokus på att miljökonsekvenserna utanför Aspa bruk inte blir för stora, så att det hotar Vätterns framtid.

En minister och regering som sviker miljön har ingen framtid. Så enkelt är det! Vill du vara med och rädda Vättern,  Isabella Lövin?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV