Radar

Turkiet: Deadline för att lämna Istanbul

Den turkiska regeringen har gått hårt åt syrier i sommar för att få dem att återvända till sitt krigsdrabbade hemland. Idag är det deadline för alla syrier som inte är registrerade i Istanbul att lämna staden, skriver BBC.

Sedan i juli har rapporter om massdeportationer kommit, något som Syre tidigare skrivit om. Bakom räderna kan det ligga politiskt spel då Erdogan förlorade Istanbul i lokalvalet till konkurrerande CHP, som har en hårdare linje mot syriska flyktingar än hans  parti AKP. Turkiet har även hotat med att frångå de delar av EU-Turkiet-avtalet som säger att Turkiet ska ta tillbaka flyktingar från Grekland. Siffrorna är dock så små att det i praktiken inte gör någon skillnad.

Idag är sista dagen för alla oregistrerade syriska flyktingar att lämna Istanbul, rapporterar BBC. Myndigheterna har sagt att de som inte är registrerade i Istanbul inte längre får vistas där utan måste återvända till den region de officiellt är registrerade i. Det kan innebära att familjer separeras. Tidigt i augusti transporterades 12000 till de regioner de registrerats i. Ytterligare 2600 syrier placerades i inrikesministeriets center och tusentals arbetsplatser har inspekterats för att kontrollera att inga oregistrerade personer arbetar där, skriver BBC.

Harriet Daily News skriver att 165 000 ”irreguljära migranter” fängslats hittills i år. Uppemot 300 000 kan komma att fängslas innan årets slut. Flera regioner, inklusive Istanbul, har slutat registrera nyanlända flyktingar. Därmed blir de per automatik ”irreguljära” eller ”olagliga” tills de kunnat registrera sig i någon del av landet.

"Minska pressen"

Enligt de turkiska myndigheterna är deportationerna från Istanbul det ett sätt att minska pressen på staden. Ungefär en halv miljon syrier är registrerade i Istanbul och ett par hundra tusen till bor i staden, upp emot 800 000 till en miljon totalt sett. Turkiet är nu värd för över 3,5 miljoner syrier som flytt över gränsen från kriget. Human Rights Watch reagerade i juli på deportationerna tillbaka till Syrien. Syrier har tvingats skriva på så kallade ”frivilliga” formulär för återvändande, ofta på ett språk de inte talar. Den turkiska inrikesministern Süleyman Soylu förnekade den 24 juli att detta förekommit.

Enligt turkiska regeringen transporteras de syrier som vill återvända till säkra områden i landet. BBC har dock pratat med syrier som sagt att busslaster med människor körts över gränsen och släppts av i Idlib, där tiderna intensifieras.

12 civila i Idlibprovinsen skadades och tre dödades i ett luftangrepp som den syriska regimen utförde mot en turkisk konvoj på måndagen.