Radar

Italiens premiärminister Giuseppe Conte avgår

Italiens premiärminister Giuseppe Conte (t.

I ett väntat drag i den italienska senaten meddelar premiärminister Giuseppe Conte att han avgår. Han förekommer därmed den misstroendeomröstning som vice premiärminister Matteo Salvini utlyst mot honom.

Under helgen har Conte, den partilöse juridikprofessorn som handplockades för att leda regeringskoalitionen mellan Lega och Femstjärnerörelsen i fjol, levererat flera syrliga attacker mot sin vice premiärminister, Legaledaren Matteo Salvini.
Han har kallat honom ”besatt” av migrationsfrågan och illojal, enligt The Guardian.

Och hårda ord föll mycket riktigt i senaten. Conte hade mycket att säga innan han meddelade sin avsikt att lämna in sin avgångsansökan till landets president Sergio Mattarella under tisdagen.
– Det är oansvarigt att inleda en regeringskris. Salvini visar att han följer sina egna intressen och sitt partis intressen. Hans val innebär en allvarlig risk för landet, sade Conte i senaten och möttes av upphetsade applåder, enligt Reuters.

Kan avgå

Giuseppe Conte klev fram i senaten sedan Salvini, som även är inrikesminister, utlyst en misstroenderöstning mot honom.
Den nuvarande krisen inleddes i början av augusti, när den omaka regeringskoalitionen mellan ytterhögerpartiet Lega och antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) brakade samman över en dispyt om satsningar på höghastighetståg. Salvini sade att regeringen saknade parlamentets stöd och krävde ett nyval – ivrig att slå mynt av Legas höga opinionssiffror.

Men Salvinis plan – att stjälpa sin egen regering med hjälp av ett misstroendevotum mot premiärministern Conte – kan nu ha gått i stöpet, enligt statsvetaren Fabio Cristiano vid Lunds universitet.
– Traditionen säger att om premiärministern blir nedröstad så bör landet gå till nyval. Om Conte däremot avgår självmant behåller han till viss del sin politiska legitimitet, säger han till TT.

Ny koalition

När premiärministern avgår åligger det president Sergio Mattarella att antingen utlysa nyval eller sondera terrängen för en ny regering. Frågan är hur en sådan skulle se ut. För de forna regeringskompanjonerna M5S och Lega tycks dörren stängd – M5S-ledaren Luigi di Maio sade i söndags att Matteo Salvini var en ”icke trovärdig” samarbetspartner.
I stället diskuterar M5S och socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) öppet möjligheterna att bilda en ny koalition med syfte att styra landet utan Legas stöd, enligt AFP.
– Tillsammans med det lilla vänsterpartiet Fria och lika (LeU) har de parlamentarisk majoritet, säger Fabio Cristiano – även om de står ideologiskt långt ifrån varandra.
Den allmänna uppfattningen i dag är att de båda kan tänka sig att ledas av Giuseppe Conte.

Salvini missbedömde?

Matteo Salvini torde nu ha all anledning att vara nervös. Om en ny regering är möjlig, och landet därmed inte går till nyval, kan den bombastiska inrikesministern tvingas bort från regeringen och förpassas till opposition.

Den kris han själv utlöste – 14 månader efter att regeringen tillträdde – kan visa sig ha varit ett misstag, enligt Fabio Cristiano.
– Det verkar som att Salvini har missbedömt möjligheterna för andra partier att bilda stabila regeringsalternativ. Han är svårt politiskt isolerad och allt fler väljare tycks anklaga honom för den här krisen, säger han.
Men Salvinis agerande kan också tolkas på ett annat sätt, tillägger han:
– Andra spekulerar om att det här var Salvinis plan; att kapitalisera på rollen i opposition, nu när Lega genomfört sina viktigaste reformer.