Radar

Intern kritik mot djurförsök på SLU

Arkivbild.

Ett nytt svenskt center för djurförsök på större djur är under planering på SLU. Planerna avslöjades tidigare denna månad av Djurrättsalliansen och möts nu av intern kritik.

Det nya centret, som kommer att gå under namnet Swecclim, samordnas av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) , men där ingår också Uppsala universitet, Sveriges veterinärmedicinska anstalt, Karolinska Institutet, Göteborgs universitet och Linköpings universitet.

"Beroende av djurägare"

Enligt Sveriges Radios P4 Uppland har personal på universitetsdjursjukhuset, vid SLU,  nu reagerat mot planerna.

– Vi är helt beroende av att djurägare som kommer hit vet och förstår att det vi gör här syftar till att gagna djuren i första hand, inte försöksdjursverksamhet. Därför är många som jobbar här tveksamma till ansökan, säger Jens Häggström, professor och veterinär och arbetar på universitetsdjursjukhuset, till P4 Uppland.

Till djurförsök på större djur räknas bland annat hundar, apor, katter, hästar, getter, kor, grisar och får.  På det nya centret  beräknas 600 djurförsök gernomföras varje år.  Enligt Djurrättsalliansen kommer Swecclim att fungera som ett kontraktslaboratorium där företag kan komma att hyra in sig i syfte att utföra djurförsök.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV