Radar

Färre telefonbedrägerier mot äldre

Förra året inledde polisen Operation dimma, ett projekt för att minska bedrägerierna via nätet. Vilket har givit resultat. Genom att samarbeta med bankerna och Bank-id har man minskat mängden brott till en tiondel.

Bedrägerierna via nätet har ökat under de senaste åren. Förra året anmäldes 260 000 bedrägeribrott till polisen och ungefär 5% av befolkningen uppgav till BRÅ att de utsatts för försäljningsbedrägerier och ungefär lika många att de utsatts för kort- och kreditbedrägerier.

Lavinartad utveckling

Under de senaste tio åren har dessa brott ökat med 157%, en utveckling som polisen beskriver som lavinartad. Ett särskilt populärt sätt att lura av människor pengar har varit att ringa upp personer, ofta äldre, och lura av dem inloggningsuppgifter till deras bankkonton för att kunna länsa dem på pengar.

Förra sommaren ökade dessa brott snabbt, 40 miljoner kronor i månaden stals på detta sätt enligt polisen. Nu har man lyckats minska siffran till en tiondel genom att angripa de kriminella nätverk som begått brotten tack vare Operation dimma.

– Det rör sig om 6-7 olika nätverk som opererat över hela landet. Många av dem är yrkeskriminella och har tidigare varit inblandade i grov brottslighet, säger kriminalkommissarie Jan Olsson vid NOA:s nationella it-brottscentrum till SVT.

Normalt sett brukar liknande brott vara svåra att klara upp. Pengarna förs ut ur landet och förflyttas mellan konton i olika länder för att försvåra polisens eftersökningar, men de ligor som polisen har slagit till mot på senare tid har istället använt bulvaner, målvakter, och låtit pengarna stanna i landet.

Trots det är det svårt att få tillbaka sina pengar. Oftast är det upp till den enskilda banken, polisen säger sig inte kunna påverka det.

Nya grupper offer

Genom informationskampanjer och polisens arbete har medvetenheten om olika former av telefonbedrägerier ökat och ligorna har ställt om sitt sikte. Under sommaren har istället unga människor utsatts i allt större utsträckning.

“Polisen har arbetat intensivt för att motverka vishing och många äldre vet nu att man aldrig ska lämna ut några koder över telefon. Bedragarna försöker hitta nya metoder och målgrupper, och verkar nu rikta in sig på unga” skriver polismyndigheten på sin hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV