Intro

Satsa på fred istället för krig

Alla vet vad en krigsövning är men hur förbereder man för fred? Sedan tre år tillbaka är fredsaktivisten Pelle Sunvisson med och arrangerar ”fredsövningar” där deltagarna får öva på hur de i sina yrkesroller kan minska risken för att krig bryter ut. 

Nyligen hölls en sådan fredsövning i Lovisa i Finland och många av deltagarna kom från Ryssland och Ukraina. Trots att det nu finns nytt hopp om fred i regionen så är den långsiktiga framtiden oviss. Förvisso kan ett sådant här fredsläger inte påverka själva politiken men ”en stark fredsrörelse i båda lägren är bra om det blir skarpt läge” menar Pelle Sunvisson.

På hemmaplan satsas just nu stora pengar på upprustning av försvaret och krigsövningar. I veckans ledare riktar Valdemar Möller kritik mot att den nya bankskatten, som han tycker är ”fullt rimlig”, ska gå till att bekosta höjningen av försvarsbudgeten. Finns så mycket annat att satsa på. Till exempel en basinkomst menar han, så att vi får tillbaka en del av de pengar vi förlorar genom vårt sparande. Det vore ett samhällsekonomiskt bättre alternativ än ”att låta ännu fler grönklädda 18-åringar springa omkring i skogen”.

Trevlig läsning!