Radar · Miljö

Världens största fond säljer sina tillgångar i råolja

Oljefält i Texas.

Norska Oljefonden som är världens största statliga fond ska sälja sitt innehav i råoljeaktier. Men inte av miljöhänsyn, utan på grund av finansiella skäl.

– Alla försöker utifrån sina förutsättningar hitta de bästa placeringsstrategierna de kan komma på, säger Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på sjunde AP-fonden (AP7) och låter meddela att fonden som är Sveriges största inte har några planer på att följa den norska Oljefondens beslut.

Att norska Oljefonden ska börja sälja sitt innehav i råoljeaktier till ett värde av 5,9 miljarder dollar meddelades under tisdagen. Men beslutet kom inte som en överraskning. Frågan har debatterats i det norska parlamentet i två år och i mars kom ett första förslag från regeringen. Orsaken förklarades då med att landet vill skydda sina tillgångar mot risken av en stadig nedgång i oljepriset.

– Det kommer sända en signal till fondindustrin och investerare världen över, sa då Jan Erik Saugestad, vd för Storebrand kapitalförvaltning i en kommentar till New York Times.

Men Johan Florén på AP7 säger att beslutet inte påverkar hur de ser på tillgångar i olja och gas. Först och främst, för att de inte arbetar som en aktiv placerare som försöker förutspå hur marknaden kommer att agera.

– Den mesta forskningen visar att det är svårt att lyckas med det med tiden, säger han.

Kommer inte divestera av klimathänsyn

Organisationer som Greenpeace och Fossil Free Sverige har vid flera tillfällen tryckt på för att AP-fonderna ska divestera från olja och gas – av hänsyn till klimatförändringarna. Men inte heller det är en fråga som aktualiserats för sjunde AP fonden efter det norska beslutet.

– Vi ser det som att vårt viktigaste bidrag är att genom ägarstyrning få bolag att gå åt rätt håll och bidra med lösningar på de problem vi har i dag, säger Johan Florén.

I det arbetet ska AP-fonderna ta hänsyn till Parisvatalet, enligt riskdagens direktiv. Något som också fått följder, berättar Johan Florén. Företag som inte tagit hand om sitt oljespill eller lobbat mot klimatlagstiftning har svartlistats. Däribland Exxon Mobil och Shell.

– Så det gör att vi redan har en undervikt i oljesektorn, säger Johan Florén.

I Norge har beslutet firats av miljöorganisationer, även om den direkta orsaken till beslutet inte var av hänsyn till klimatförändringarna. Samtidigt står det klart att beslutet är. klart mindre än det ursprungliga förslaget, som var att alla tillgångar i olja och gas skulle säljas. Det som från början var aktier i olja och gas till ett värde av 37 miljarder dollar, kokades ner till de 5,9 miljarder som nu gradvis ska säljas, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Bland annat behåller pensionsfonden Royal Shell Plc, som de menar förmodligen kommer investera stort i förnybar energi de kommande åren.

Värderas till tusentals miljarder kronor

Oljefonden som egentligen heter Statens pensjonsfond utland (SPU), kom till 1990 och förvaltar den förmögenhet som kommer från Norges oljeindustri. År 2017 översteg värdet för första gången 1000 miljarder dollar. Fonden är världens största statliga fond.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV