Intro

Välkommen till dagens Syre!

Är det nu det händer? På allt fler håll börjar rösterna höjas och varje dag ansluter nya personer. Fortfarande är de allra flesta unga kvinnor, men allt fler män och allt fler människor i blandade åldrar. Klimatrörelsen är på väg att bli en folkrörelse, och det kanske mest tydliga tecknet på det är att även motståndet växer. Hatet mot Greta och konspirationsteorierna mot SMHI, forskarna och FN duggar tätt i sociala medier, på ett sätt som påminner om det flyktinghat som följde efter hösten 2015. Inte sällan är det samma människor, övervägande män, som då använde öknamn på afghanska flyktingungdomar som nu gör det samma mot klimatungdomarna. Inte sällan sympatiserar de med Sverigedemokraterna, inte sällan hatar de på feminister och inte sällan vill de sänka bensinpriset.

”Folkrörelser kallas stora föreningar eller organisationer som bildats av människor med vilja att förändra”, skriver Nationalencyklopedin. Att människor som vill genomföra stora förändringar i samhället möter starkt motstånd ligger i sakens natur, i synnerhet när de som vill se förändringarna blir fler och starkare. Det är exakt vad som händer inom klimatrörelsen. Förra och förförra fredagen spände Fridays for Future musklerna när miljontals människor gav sig ut på gatorna. Nästa vecka är det vännerna i Extinction Rebellions (XR) tur. Massaktioner i civil olydnad kommer att genomföras i storstäder över hela världen. Den svenska XR-grenen reser med flera hundra personer till Berlin. På plats i den tyska huvudstaden, med uppdrag att bevaka massaktionerna, kommer också undertecknad att finnas.

”De som följer med från Sverige kommer från alla delar av landet. De är vanligt folk – lärare, sjuksköterskor, präster, forskare, programmerare, konstnärer, studenter – som bestämt sig för att använda fredlig civil olydnad för att få makthavarna att utlysa klimatnödläge och agera för att mildra effekterna av den stundande klimatkollapsen”, skriver Extinction Sverige i ett pressmeddelande. Läs mer om detta i dagens nummer av Syre.

I dagens tidning kan du också läsa om hur flygplanens biobränsle hotar regnskogen, att mobbning och ohälsa ökar i skolan och hur ett amerikanskt luftangrepp kostade livet på civila i Somalia. Dessutom uppmanar Camilla Björkbom i sin krönika oss att sluta se djur som resurser för människan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV