Radar · Politik

Våldsamma protester mot regeringen i Baghdad

Protesterna i Baghdad, Irak, var de hittills största mot den sittande regeringen sedan den tillträdde i oktober 2018.

Bristen på jobb och utbredd korruption orsakade protester i Iraks huvudstad Baghdad under tisdagen. Minst två demonstranter dödades och 250 skadades, rapporterar Al Jazeera. Det var de hittills största protesterna mot den sittande premiärministern sedan han kom till makten 2018.

Hundratals människor samlades på Baghdads gator under tisdagen för att visa sitt missnöje över den utbreda korruptionen, höga arbetslösheten och dålig samhällsservice. Många studenter fanns bland de som protesterade. Polisen avfyrade tårgas och var våldsamma mot de regeringskritiska demonstranterna.

Två personer uppges ha dött, och mer än 250 personer har skadats, säger Mustafa Saadoon, chef för det irakiska observatoriet för mänskliga rättigheter, till Al Jazeera. Han anklagade kravallpolisen i Bagdad för att ha använt ”alltför kraft och tårgas mot demonstranterna, vilket resulterade i tre demonstranters död och att mer än 250 dödades”.

Under onsdagsförmiddagen fortsatte protesterna i Baghdad, och åtta personer uppges ha skadats.

Kräver förändring

Protesterna började fredligt under tisdagseftermiddagen. Då marscherade mer än 1000 personer i centrala Baghdad, vid Tahrirtorget. Protesten hade samordnats via sociala medier. När demonstranterna började skanderade regimkritiska budskap ingrep kravallpolisen och började skjuta för att skingra dem. Det var framförallt unga män som var på platsen, och en del täckte ansiktet med halsdukar när polisen inledde sin offensiv.

Detta var den största demonstrationen mot premiärminister Abel Abdul Mahdi sedan han intog posten i oktober 2018, skriver Al Jazeera. Demonstrationer i städerna Nasiriyah and Najaf förekom också under tisdagen. Enligt Wales Ibrahim, Al Jazeeras chef i Baghdad, var det inget politiskt parti bakom protesterna. De var en fortsättning på andra proteser för några veckor sedan, då unga akademiker med universitetsexamen visade sitt missnöje över den höga arbetslösheten. Regeringen har misslyckats med sitt löfte om att skapa jobb.

– Vi vill att den här regeringen ska avgå. Det här är en regering som består av politiska partier och miliser, sa den arbetslösa 21-åriga demonstranten Fadhel Saber till nyhetsbyrån AP i Baghdad.

Arbetslösheten bland unga i Irak är 25 procent, vilket är nästan dubbelt så högt som den nationella genomsnittet, enligt Al Jazeera.