Radar · Nyheter

Våldet i Hongkong trappas upp – en skjuten

Polisen i Hongkong sköt tårgas och gummikulor under nya protester under gårdagen.

En massiv polisnärvaro skulle se till att firandet av Kinas 70-årsdag inte stördes – men ingenting kunde stoppa protesterna.
En demonstrant sköts i bröstet av polis när oroligheterna eskalerade under gårdagen.

Gårdagens demonstrationer beskrivs som de mest omfattande sedan protesterna mot centralregeringen i Peking började för snart fyra månader sedan. På flera platser blev det våldsamt, och polisen rapporteras förutom vattenkanoner även ha använt tårgas och skjutit gummibeklädda kulor mot demonstranterna. I stadsdelen Tsuen Wan gick protesterande till attack mot kravallpolisen med bland annat paraplyer, och polisen tvingades retirera. Attackerna var ett ilsket svar på att polisen strax innan hade gripit ett antal personer.

En skjuten

I samma stadsdel blev en demonstrant skjuten av polis. En anonym källa inom Hongkong-polisen berättar för AFP att en polis öppnat eld mot en demonstrant och skjutit personen i bröstet med skarpa skott. Den skadade fick första hjälpen på plats innan ambulans anlände och tog offret till sjukhus. Mannen uppges ha varit vid medvetande när han fördes bort.

Filmsekvenser som uppges visa händelseförloppet har lagts upp på nätet. Det rör sig om ett flertal filmer från olika vinklar men det finns ännu ingen oberoende granskning av dem. En film publicerad på Youtube av Hong Kong Free Press visar hur en kravallpolis höjer sitt vapen och skjuter en demonstrant i bröstet på nära håll.

Hongkongs polis har inte kommenterat uppgifterna om skjutningen officiellt, men säger att man skjutit skarpa skott i luften vid tidigare sammandrabbningar.
Totalt har 15 personer skadats under gårdagen, varav en allvarligt, uppger talesperson för sjukhuset utan att ge närmare detaljer. Talespersonen kunde inte bekräfta om den allvarligt skadade personen var den skjutne.
Detta är första gången någon har skjutits under protesterna. I juni omkom en aktivist efter att ha fallit ned från en byggnad.

Trotsade förbud

Hongkong rapporteras vara i stort sett igenbommat under firandet av Kinas 70-årsdag. Tiotusentals personer ska ändå ha trotsat demonstrationsförbudet och gett sig ut på gatorna där de kastade ägg på porträtt av president Xi Jinping. De stora plakat som satts upp för att fira jubiléet slets ned och trampades sönder. Folkmassorna ignorerade uppmaningar från polisen om att skingra sig.

– Efter tre månader har våra krav fortfarande inte uppfyllts. Vi måste fortsätta, säger en maskerad demonstrant.

I centrala Hongkong tågade tusentals mot kinesiska centralregeringens byggnad, där de stoppades av kravallpolis som pressade tillbaka folkmassorna med vattenkanoner medan demonstranterna kastade brandbomber. En intilliggande domstolsbyggnad fick evakueras.

EU manar

Gårdagens våldsamheter får EU att uppmana till ”nedtrappning och återhållsamhet”.

– I ljuset av de fortsatta oroligheterna och våldet i Hong Kong fortsätter Europeiska unionen att betona att dialog, nedtrappning och återhållsamhet är den enda vägen framåt, sade talepersonen Maja Kocijancic till reportrar.

I stadsdelen Tuen Mun uppges att poliser har blivit attackerad med frätande ämnen, och att flera poliser skadats. Myndigheterna har publicerat en bild som visar en polis med brännskador på överkroppen och hål i uniformen.

De omfattande protesterna i den tidigare brittiska kolonin Hongkong inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Demonstrationerna har senare breddats med krav om demokratireformer och lösare tyglar från Peking.

Hongkong

Hongkong är en särskild administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem.
Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast i principen ”ett land, två system”. Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande, med bland annat större press- och yttrandefrihet.
Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV